Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Vrška pjesma daleko se čuje

Autor: Katina Vrsaljko

18.08.2009. 22:00
Vrška pjesma daleko se čuje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Članovi KUD-a Sv. Mihovil uživaju u ulozi turističkih animatora, komuniciraju s turistima, zaplešu zajedno i počaste ih domaćim fritulama i smokvama. U utorak smo prošetali s njima i pratili reakcije turista koji iznimno cijene našu kulturu i običaje te svaki nastup Sv. Mihovila poprate glasnim pljeskom i dokumentiraju svojim fotoaparatima
Folklorna šetnja Vršana, zadnje četiri sezone svaka dva tjedna tradicionalnim plesovima i pjesmom ispuni Turističko naselje Zaton. Članovi KUD-a Sv. Mihovil iz Vrsi na svojoj “ljetnoj gaži” uživaju zabavljajući turiste na nekoliko punktova u Zatonu.
U utorak smo prošetali s njima i pratili reakcije turista koji iznimno cijene našu kulturu i običaje te svaki nastup Sv. Mihovila poprate glasnim pljeskom i dokumentiraju svojim fotoaparatima. Upravo fotografije folkloraša u starim izvornim nošnjama turisti nose u svoje zemlje kao originalne hrvatske suvenire koji pričaju priču o našoj prošlosti.
Fritule za turiste
Članovi KUD-a Sv. Mihovil uživaju u ulozi turističkih animatora, komuniciraju s turistima, zaplešu zajedno i počaste ih domaćim fritulama i smokvama.
U znak dobrodošlice na recepciji izvedu jedan splet tradicionalnih kola, stare napjeve kao što su “Moja mati biljac tkala” ili “Cviće moje” te pokoju dalmatinsku pjesmu čime najavljuju svoj dolazak.
Šetajući dalje predstavljaju se i ostalim šetačima te nakon još jednog punkta dolaze do pozornice na bazenu. Tamo je utorkom dalmatinska večer pri čemu turistički animatori zabavljaju brojnu okupljenu publiku, a u program se odlično uklapa i izvedba KUD-a Sv. Mihovil.
Nastup su započeli pjesmom “Kome bi šumilo more moje sinje”, a potom je uslijedio splet vrških kola – biračko, kukulešće i seljančica kolo. Publici se svidjelo kolo u kojem “momak bira svoju divojku”, kao i atraktivno seljančica kolo koje predvodi 82-godišnja baka Anka na usnoj harmonici, kako bi rekli Vršani, na citari.
Ispraćeni gromoglasnim pljeskom, s bazena odlaze u Zabavni centar gdje sve to ponove.
Potom sjednu zajedno na piće komentirajući nastupe, što najviše odgovara mladima iz KUD-a da se “razlete” po Zatonu i druže sa svojim vršnjacima iz drugih dijelova svijeta. A mladi iz KUD-a, nasljednici vrške kulturne baštine, vjerno prikazuju običaje iz vremena kada nisu ni živjeli.
Na mladima svijet ostaje
Upravo je tinejdžerica Karmen Pilato vodeći ženski vokal KUD-a. I dvanaestogodišnji Ante Livajić rado pjeva i pleše u KUD-u. Kako kaže, sviđaju mu se vrški stari običaji.
– Vidio sam njih kako plešu i to mi se svidjelo, pa sam i ja to želio naučiti da mogu pokazivati drugima. Igram ja i nogomet od malih nogu, a i plešem breakdance, vrtim se na glavi, skačem, ne bojim se da ću glavu razbiti, kaže svestrani Ante.
Članstvo KUD-a Sv. Mihovil čine Vršani od 7 do 82 godine, a djeluju od 2005. godine. Njihova nošnja datira iz 1906. godine kada ju je osmislila Vojska Srca Isusova, a replike su napravljene po primjerku sa stare fotografije.
Zorica Vukić, predsjednica KUD-a kaže da ih sudjelovanje u aktivnostima KUD-a svih ispunjava, a zimi grije njihove hladne dane.
– Zimi uvježbavamo nove koreografije, družimo se, učimo, a ljeti novi program predstavimo turistima s kojima jako volimo raditi. Pozdravimo ih i na njihovim jezicima, to ih veseli. Raspituju se o našim običajima, a nerijetko zapjevaju s nama poznate dalmatinske pjesme, rekla je Zorica.
Svjetonazore KUD-a Sv. Mihovil proširuje i Brazilka Rozi Diklić koja se prije šest godina doselila u Vrsi zbog jednog Vršanina, svog sadašnjeg muža. Rozi je naučila sve vrške običaje i svugdje nastupa s KUD-om. Kako kaže, jako voli Hrvatsku i Vrsi, posebice zato što između Hrvata i Brazilaca ima dosta sličnosti.
– Iako su naši kontinenti jako daleko, jedan je Stari, a drugi Novi svijet, između naših kultura postoji puno sličnosti – izrazito držimo do svoje tradicije, volimo ples, pjesmu, zabavu i nogomet, rekla je Rozi.
Kako kaže, Brazil nije samo Rio de Janeiro i samba. Ima tamo toga puno više. Tako ona, kada na probama KUD-a završe s folklornim dijelom, uči članove latinoameričke plesove, priča im o brazilskoj kulturi koja u njenom srcu ima ravnopravno mjesto uz njenu novu, hrvatsku kulturu.
Kako kaže Zorica, bilo bi interesantno i taj brazilski ples koji su članovi naučili pokazati na nastupima. Plesanje sambe u vrškoj nošnji bilo bi pravo prožimanje ovih dviju kultura, što Rozi čini iznimno sretnom.
KUD Sv. Mihovil stalno aktivno radi.
– Predstavljamo se i na smotrama folklora, a naše članice su sudjelovale u showu Nove TV Supertalent što je za njih bilo jedno jako lijepo iskustvo.
Osim čuvanja svoje kulture i starih običaja, što uvijek treba cijeniti, ovi Vršani njeguju zajedništvo, time obogaćuju svoje živote, a kroz interakciju s turistima njihova priča putuje dalje po svijetu.


Baka Anka na Supertalent showu


Članice KUD-a Sv. Mihovil, nakon prolaska na predaudiciji u srpnju, ovaj tjedan sudjelovale su na zadarskoj audiciji za Supertalent show. Najstarija hrvatska citarijašica, 82-godišnja Anka Perinić, vrška nevista iz Brazila Rozi Diklić i desetogodišnja Matea Vukić odigrale su seljančica kolo uz pratnju citare. Njihova neobičnost i atrakcija na audiciji bila je u tome što je baka vrsna i jedna od rijetkih citarašica, što Brazilka srčano prenosi hrvatske običaje kao da su njeni, a ples slatke djevojčice garantira da će se običaji i dalje čuvati. Iako je publika navijala da prođu dalje i nastave sudjelovanje u showu, žiri u kojem sjede Dubravko Merlić, Nina Badrić i Enis Bešlagić, pohvalio je izvedbu, no ipak zaključio kako koncepcija showa zahtjeva nešto drugo.
To nije nimalo razočaralo ove Vršanke, sretne su što su imale priliku predstaviti svoje mjesto i sudjelovati na nečem nesvakidašnjem.
Baka Anka je i dalje otvorena za nova iskustva. Pa i samu citaru počela je svirati tek kad se osnovao KUD Sv. Mihovil.
– Nisu žene svirale citare u moje doba. Svirali su je samo muškarci, pa i moj muž u kojeg sam se zagledala dok je svirao. Igralo se poslije crkve pa bi se cure zagledale. Drugčije smo se tada birali i lipo nam je bilo, priča baka Anka, čuvarica vrških običaja.
Nije trebalo Vršanima istraživati puno o običajima njihovih starih kada je baka Anka s njima. Na sastancima KUD-a ona prepričava anegdote iz onog doba, a mladi sve upijaju čudeći se drugačijem načinu života njihovih predaka.
Baka Anka počela je citarati kada se osnovao KUD i od onda joj, kaže, ne treba doktor. Sve to radi s ljubavlju i prema svom mjestu i prema članovima KUD-a, kao i prema citari koja joj je obilježila život.
Pozvana je i na Svjetski festival u sviranju usne harmonike koji će se održati ove godine u Njemačkoj, a nastupala je i u HTV-ovoj emisiji “Svirci moji”. Želja joj je, kako kaže, da se izvedbe KUD-a snime kako bi ostao trajni zapis za buduće naraštaje, a planira i nekog od mladih naučiti citaranju da ih predstavlja na smotrama i na godišnjoj Cvitarijadi u Nadinu.
Kako se zvuk na usnoj harmonici proizvodi ustima, jezikom i dahom iz pluća, za što je potrebno mnogo snage, iznenađuje kako vremešna baka Anka uz citaranje paralelno igra kolo. Kako kaže, umori se ona, ali uvijek izdrži i nigdje još KUD Sveti Mihovil nije nastupao bez nje.
Baka Anka je već veliko bogatstvo ostavila svom mjestu, a sudeći po živosti njena duha i snazi koju ima, dat će ona još puno više.