Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Spašavanje života njihova je svakodnevica

18.08.2010. 22:00
Spašavanje života njihova je svakodnevica


Upravo na dan našeg boravka na brodu “Škabrnja” policajci su prevezli jednog starijeg muškarca koji je doživio srčani udar te mu tako vjerojatno spasili život, a nekoliko dana ranije do bolnice su prevezli djevojčicu koja je teško ozlijedila koljeno
 “Sve triba bit pošteno. Uvatia sam par arbuna i bit će dosta za marendu. Nemam posao, pa eto malo se i ovako snalazim. Idem na ribe kad god mogu, ali nekako se slabo lovi. Samo vi momci radite svoj posao” – rekao je Lordan Skroče iz Zadra nakon što su ga zbog kontrole zaustavili zadarski pomorski policajci na policijskom brodu “Škabrnja” prilikom redovite kontrole akvatorija. Svojom brodicom Skroče je isplovio i lovio na sredini Zadarskog kanala, između mjesta Preko na otoku Ugljanu i Zadra, i imao je sve potrebne “papire”.
– Naši ljudi koji se bave ribolovom uglavnom su disciplinirani. Imaju sve potrebne dozvole, a riječ je o plovidbenoj dozvoli, uvjerenju o osposobljenosti za voditelja brodice i dozvoli za ribolov što većina otočana ima – pojasnio je Dino Žuvanić koji je obavljao ulogu zapovjednika ophodnog broda s kojim je ekipa Zadarskog lista zaplovila “đir” po kanalu kako bi se i sama uvjerila kako bar otprilike, izgleda posao pomorskih policajaca ljeti, u špici sezone kada sve vrvi od raznih brodova, glisera, jedrilica…
Iskusni “morski vukovi”
Osim Dina Žuvanića, jednu od posada “Škabrnje” čija smjena na moru ovoga puta traje dva dana, sačinjavali su još njegovi kolege Bernardo Županjac, Tomislav Antišin i Tomislav Grbić – svi redom iskusni “morski vukovi” s višegodišnjim pomorskim i policijskim stažem. I dok je zadaća zaposlenika Lučke kapetnije u prvom redu sigurnost plovidbe, pomorski policajci zaduženi su za održavanje i očuvanje javnog reda i mira na otocima, nadzor državne granice, provođenje Zakona o strancima, poštivanje svih regula vezanih uz ribarstvo, ali i kaznena djela iz domene zlouporabe opojnih droga i obiteljskog nasilja koje je nažalost, prema Žuvanićevim riječima posljednjih godina sve više u porastu. Osim svega ovoga, svakako je jedan od njihovih primarnih zadataka spašavanje ljudskih života, pa gotovo da i ne prođe dan, da zadarski pomorski policajci nisu u akciji hitnog prijevoza bolesnika. Upravo na dan našeg boravka na brodu “Škabrnja” i druženja s policajcima, prevezli su iz mjesta Božava na Dugom otoku jednog starijeg muškarca koji je doživio srčani udar te mu tako vjerojatno spasili život, a nekoliko dana ranije do zadarske Opće bolnice prevezli su djevojčicu koja je teško ozlijedila koljeno.
I dok pričamo s Dinom Žuvanićem ususret nam dolazi gliser duljine nekih 12-ak metara koji plovi pod talijanskom zastavom. Na brodu svoj godišnji odmor provodi mlađi bračni par iz Venecije. Spremno se zaustavljaju i pružaju policajcima već spremne dokumente, uključujući primjerice i nužno potrebnu vinjetu kao dozvolu da smiju ploviti po hrvatskim teritorijalnim vodama. Znaju Talijani da je kazna za “nedostatak” vinjete tri tisuće kuna.
Na lošem engleskom jeziku uspjeli su se pohvaliti kako svake godine ljetuju na našem području, pa su tako i ove godine na odmoru desetak dana. Srdačno su se pozdravili s policajcima i otplovili dalje. Nedaleko od mjesta gdje su zaustavljeni Talijani, “bijelila” se još jedna plastična brodica na kojoj je ribario Šime Košta iz Preka. Ni on se nije previše uzbudio kad je vidio da mu se približava policijski brod. Odmah je rukom posegnuo za stražnji džep svojih hlača i izvadio sve potrebne dozvole. I on se požalio kako se slabo lovi i kako je na moru svaki dan, a od jutra je uhvatio samo tri lokarde.
“Škabrnja” je toga dana oplovila i prekontrolirala svoju uobičajenu rutu uključujući i sve veće i frekventnije plaže.
Najčešći prekršaj – glisiranje
– Zadarska pomorska policija osim “Škabrnje” ima i brod “Sveti Donat” koji je nov, veći i koji pokriva šire plovidbeno područje, a na njemu se izmjenjuje četveročlana posada. Mi radimo zajedno s policijskim skuterom koji je naša Policijska uprava nabavila prije pet godina kao prva i jedina u Hrvatskoj, a tako je prema mojim saznanjima ostalo i do danas. Tada je to bio pilot-projekt koji se međutim, tijekom svih ovih godina pokazao iznimno korisnim. Uz pomoć skutera kad smo u akcijama kontrola veća je pokretljivost, može se prići puno bliže obali i veća je manevarska sposobnost, a to je iznimno važno kod osiguranja raznih manifestacija. Mala je potrošnja goriva i može se u kratkom vremenu prekontrolirati veći broj plovila. On je u funkciji kad nam je najpotrebniji od 1. svibnja do 1. listopada svake godine – pojasnio je Dino Žuvanić koji je uz Bernarda Županjca jedini pomorski policajac koji je obučen za upravljanje skuterom, a zbog uspjeha u poslu upravo njih dvojica lani su bili i nagrađeni. Osim “Škabrnje” i “Donata”, zadarska Pomorska policija raspolaže s još dva gumena, brza broda koja su ljeti stacionirana na Pagu i Biogradu.
– Najčešći prekršaji ljeti na moru je nedozvoljeno i opasno glisiranje preblizu obali. Primjerice, u 20-ak dana provedenih kontrola sveukupno smo napisali 78 prijava zbog nedozvoljenog glisiranja. “Podijelili” smo općih i obveznih prekršajnih naloga u sveukupnom iznosu od preko 72 tisuće kuna.
Od početka godine napisali smo i devet kazni strancima jer nisu imali vinjete.
No, osim glisiranja ljeti su još česti prekršaji narušavanja javnog reda i mira, a to se prvenstveno odnosi na tučnjave zbog malo više alkohola u krvi, a alkohol je čest uzrok i nasilja u obitelji – zaključio je Žuvanić.


Puno posla za zadarske pomorske policajce


Područje koje obuhvaća Postaja pomorske policije Zadar je jedno od najširih i najzahtjevnijih te obuhvaća cjelokupni akvatorij Zadarske županije, odnosno akvatorij koji graniči na sjeveru s akvatorijem PU ličko-senjske, na sjeverozapadu s akvatorijem PU primorsko-goranske i na jugu s akvatorijem PU šibensko-kninske.
Obuhvaća unutarnje morske vode i teritorijalno more 12 nautičkih milja od temeljne crte prema otvorenom moru u dužini od 45 nautičkih milja.
Na navedenom akvatoriju nalazi se 18 stalno naseljenih otoka, tri otoka na kojima se nalazi stalna posada svjetioničara – Grujica, Vela Sestrica i Babac, devet privremeno naseljenih otoka, 15 većih naseljenih otoka s pripadajućim otočićima i hridima.
U Postaji pomorske policije Zadar je organizirano i operativno dežurstvo postaje koje kroz 24 sata zaprima sve dojave te upućuje, prati, usmjerava i koordinira radom policijskih službenika prilikom izvršenja službenih zadaća.
Policijskom postajom rukovodi načelnik Davor Škibola.