Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mirisi i okusi staroga Turnja

18.08.2011. 22:00
Mirisi i okusi staroga Turnja


Dalmatinski melos, miris besplatnih fritula, kroštula i turanjskog brenda “manestre priko prsta” i garantirano dobra zabava i ove su godine bili pun pogodak. Turanjke i Turanjci na rivi su postavili štandove na kojima su brojni turisti mogli osjetiti mirise i okuse staroga Turnja


U srijedu navečer slikovita gastro manifestacija primamljivog  naziva “Druga fešta frita i  kroštula” na turanjsku rivu  privukla je veliki broj  mještana, znatiželjnika i  turista. Volonteri i entuzijasti najstarije županijske  folklorne udruge, Kulturno-umjetničke udruge  “Maslina”, uložili su izuzetno puno truda i vremena  kako bi s ovom manifestacijom i ove godine obogatili turističke i zabavne  sadržaje ovoga mjesta pod  nazivom “Turanjsko lito  2011.”
Manifestaciju su podržali  Mjesni odbor Turanj, Turistička zajednica i Općina  Sv. Filip i Jakov. Veselu dalmatinsku atmosferu podržala su čak dva zadarska  glazbena trija, Trio fešta i  Trio fontana.
Dalmatinski melos, miris  besplatnih fritula, kroštula  i turanjskog brenda “manestre priko prsta” i garantirano dobra zabava i ove su  godine bili pun pogodak.  Oživljavajući tradiciju, Turanjke i Turanjci su na svojoj rivi postavili niz štandova na kojima su brojni  turisti, gosti i znatiželjnici  mogli omirisati i okusiti  specijalitete staroga Turnja, frite i kroštule.
Međutim, kako to biva u  svim mjestima gdje se pripremaju ovakve ili slične  “mukti” gastro manifestacije, fešte i feštice, ribarske i  turističke noći, prvi u redovima ispred štandova su,  a tko drugi, nego domaćini.  Jer “mukti je mukti” pa barem i nekoliko fritula. A  redovi su bili toliki da su se  čudom čudili oni neiskusni  turisti nenaviknuli na ovakve besplatne manifestacije.
 Najtužniji su bili oni koji  su prekasno došli i čak sat  vremena proveli čekajući, a  nisu uspjeli dobiti svoju  porciju ukusnih fritula i  kroštula, iako je količina  ispečenih fritula i kroštula  zasigurno bila rekordna.
Da se uspjelo izbjeći  gužvanje, primjerice, naplatom porcije po simboličoj cijeni, bila bi to još  jedna u nizu ovoljetnih turanjskih noći za ugodno  sjećanje.
– Fritule su odlične već po  mirisu, a turanjske žene su  kuharice prva liga. Ovakvih  manifestacija nema kod  nas, zaključio je Talijan  Eros što je potvrdila i njegova djevojka Beatrice.
Brojni turisti ipak su  otišli zadovoljni, jer su primijetili da se Turanjci trude  obogatiti ponudu organiziranjem ovakve, njima neobične i simpatične gastro  manifestacije.
Za narednu turističku sezonu imat će se na umu  činjenica da svaki događaj  privuče veliki broj gostiju  koji onda odlaze zadovoljni  i preporučuju Turanj svojim prijateljima i poznanicima pretvarajući se u najbolje turističke promotore.