Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neizbježni brudet od žaba i jegulja

18.08.2011. 22:00


Pripravljanje i degustacija najveće i najpoznatije neretvanske delicije brudet od žaba i jegulja postao je svojevrsnim brendom sukošanske brudetijade


U nedjelju s  početkom u 20 sati u Sukošanu će se održati neobično natjecanje, spektakularno treće natjecanje u  kuhanju domaćeg brudeta  pod nazivom “Brudetijada  Sukošan 20101.”. Natjecanje će se održati na obali  uvale Zlatna luka, nasuprot  ostataka nadbiskupskog  ljetnikovca Palac iz XV. stoljeća na lokacijama zvanom  Rušđevac i Donje more.
– Zbog spriječenosti izuzetno atraktivne ekipe  “Pivčeve kale” iz Opuzena  turističko-promidžbeno, kulinarsko natjecanje umjesto  u petak održat će se u  nedjelju. Pripravljanje i degustacija najveće i najpoznatije neretvanske delicije  brudet od žaba i jegulja  postao je svojevrsnim brendom sukošanske brudetijade. Bez neretvanskog brudeta kao i bez brudeta iz  Kali na otoku Ugljanu, odnosno kualjskog brudeta, tisuće posjetitelja ovog istinskog spektakla bilo bi uskraćeno, pojašnjava turistička animatorica Mirjana  Veleslavić – Nadinić.
Zbog odgode natjecanja s  petka na nedjelju produžen  je i rok prijave ekipa u  Turističkom uredu. Uz dalmatinsko-mediteranske  zvuke grupe Calipso izvan  konkurencije se kuha veliki  brudet od 250 litara koji će  se pored natjecateljskih brudeta, također, moći degustirati po simboličnoj cijeni.
– Najvažniju ulogu tu igra  dobra, “friška” riba i to po  mogućnosti da ima miješanih vrsta, svega pomalo.  Riba koja je definitivno bolja je škarpina, grdobina i  pauk, no u obzir dolaze i sve  vrste školjki i rakova, kazao  je kulinarski meštar Igor  Brkić, jedan od začetnika  ideje prve povijesne brudetijade u Sukošanu prije tri  godine.
Proteklog ljeta veliki  pehari i novčane nagrade  Druge Brudetijade Sukošan  2010. otišle su “priko mora”  u Kali i na rijeku Neretvu u  Opuzen, članovima “Pivčeve  kale” i njihovim brudetom  od jegulja, žaba i ljute paprike. Treće mjesto su odlukom ocjenjivačkog suda, također, su podijelile sukošanske brudet ekipe, “Papaline”  meštra Marina Burčula i  “Braće Labus” (Božo i Miro)  meštrice Dade.