Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Čovjek koji je okrenuo leđa Hollywoodu

Autor: Z L

18.08.2013. 22:00
Čovjek koji je okrenuo leđa Hollywoodu


U sklopu suradnje s Austrijom u Zadru se kao hrvatska premijera prikazuje i dobitnik Tiger Awarda iz Rotterdama “Soldate Jeannette”, mladoga austrijskog redatelja Daniela Hoesla. U okviru programa kratkog filma moći će se vidjeti “Austrijski pregled Kratkih” (suradnja austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i Akademije austrijskog filma) skup izabranih austrijskih kratkih filmova, koji su sastavljeni od najboljih produkcija u protekloj godini.
Hanekeovu “Ljubav” zadarska je publika gledala na prošlogodišnjem festivalu, a priča o pariškim umirovljenicima koji skladno žive sve dok Anne ne dobije moždani udar sigurno će privući publiku i ove godine. Film je dobio Oscara za najbolji strani film prošle godine u iznimno jakoj konkurenciji. Kao i sjajna “Bijela vrpca” iz 2009., jedan od najnagrađivanijih europskih filmova iz te godine, o rađanju Zla u njemačkoj provinciji prije Prvoga svjetskog rata.
Kultnog Hanekea i njegovu, zapravo neobičnu karijeru zanimljivo je vidjeti i u dokumentarnom filmu Yvesa Montmayeura koji daje neprocjenjiv uvid u Hanekeov kreativni proces.
Izbor austrijskih kratkih filmova zajednički su pripremili austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Austrijska filmska akademija, a izbor putuje europskim festivalima, još jednom potvrđujući Austriju kao inovativnu i kreativnu kulturnu naciju koja tu reputaciju svakako duguje i austrijskom filmu.
– Austrija je mala zemlja no u zadnje vrijeme vrlo uspješna u filmu, rekao je direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack na pres-konferenciji Avvantura festivala održanoj u Zagrebu, dodavši da se austrijska kinematografija s malim sredstvima uspjela probiti i na međunarodnu filmsku scenu.