Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na Igrišću pisma i tanac

Autor: Drago Bajković

18.08.2013. 22:00
Na Igrišću pisma i tanac


Ovoga ljeta i jedna novitada. Ili bolje reći vraćanje tradicije. Osim Velike Gospe na Olibu se od pamtivijeka slavio i Sveti Roko čija crkva „stoji” na sjevernoj strani otoka. Fešta je mogla početi, samo ovoga puta nije trajala jedan dan, već dva


Ljeti kao da se otoci probude iz zimskoga sna. Svugdje pjesma i tanac, smijeh i veselje. I Olib je jedan od takvih otoka u zadarskom arhipelagu. Ovdje tek nešto više od stotinjak žitelja prkosi burama i olujama tijekom zimskih mjeseci. U šali se zna reći da “zimi gol možeš prošetati otokom, a da te nitko neće vidjeti”. A ljeti kao u košnici, prava preobrazba.
A tradicionalno najveselije i najživlje je oko blagdana Velike Gospe, između ostalih zaštitnice i otoka Oliba. Tako je bilo i ovoga ljeta, s nestrpljenjem se očekivao 15. kolovoza i velika fešta koja tada uslijedi. Međutim, ovoga ljeta i jedna novitada. Ili bolje reći vraćanje tradicije. Osim Velike Gospe na Olibu se od pamtivijeka slavio i Sveti Roko čija crkva „stoji” na sjevernoj strani otoka. Fešta je mogla početi, samo ovoga puta nije trajala jedan dan, već dva.
Na blagdan Vele Gospe tradicionalno se fešta odvija u restoranu Olib. Tako je bilo i ovoga puta. Gotovo cijeli otok pohrlio je tamo uživati u plesu i pjesmi koje je za žitelje otoka priredio Damir Radov, glazbenik koji je rođen na Olibu, a živi i radi u New Yorku. Njegova ljubav prema Olibu rezultira time da se svakoga ljeta vraća svom otoku i na njemu sudjeluje u svakoj fešti zabavljajući svoje sumještane. A na Velu Gospu poklonio im je premijeru njegove nove pjesme “Olibe moj rodni dome”. Inače, ovu pjesmu uz Damira izvode Vladimir Kočiš Zec, Andrea Baković, Đuka Čaić, Zdravko Valentin, Cine Pulišić i Leonardo Čeči Baksa. Svi oni ovoga ljeta bili su na Olibu i na Velu Gospu premijerno su Olibljanima podarili premijeru ove pjesme. Oduševljenje je bilo veliko, pljesak i ovacije dugo se nisu smirivale. A fešta kao svaka prava fešta, potrajala je do ranih jutarnjih sati.
A sljedeći dan sve ponovno ispočetka, samo na novoj lokaciji. Sveti Roko se slavio na tradicionalnom Igrišću, ili točnije mjestu koje Olibljani zovu Kolo. Nije zgorega pripomenuti da je na istome mjestu prije desetak dana izvedena premijera mjuzikla “Olibska ognjišća” koja je izazvala veliko zanimanje i ushićenje kod Olibljana i turista koji su se zatekli na otoku. Organizator i inicijator ove proslave bila je Kulturno umjetnička udruga Zora koja se itekako potrudila da svojim sumještanima na najbolji način uveliča ovaj dan. Uz Damira Radova pjesmom je Olibljanje na Svetog Roka zabavljao Đuka Čaić, glazbenik koji je osim u Hrvatskoj, itekako poznat u dijaspori. On je nizom svojim pjesama, ali i pjesmama ostalih izvođača, sve prisutne natjerao da podij ne napuštaju do ranih jutarnjih sati.