Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Samo 60 gledatelja na tribinama, nije došao ni načelnik

Autor: Velimir Brkić

18.08.2013. 22:00
Samo 60 gledatelja na tribinama, nije došao ni načelnik

Foto: Velimir BRKIĆ



Manifestacija koja bi se slobodno mogla nazvati jednim od najvažnijih kulturnih događaja Zadarske županije predstavila je ojkanje koje je UNESCO uvrstio na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine te je KUD Sv. Nikola Tavelić dobio povelju za očuvanje takve vrste pjevanja


Sedam KUD-ova, legendarni guslar Dane Jurić, 190 sudionika, osam kilograma sira, 10 kilograma pršuta, 20 kilograma pečenog odojka, 40 kilograma pečene janjetine s ražnja, bačve hladnog pića i tek 60-ak gledatelja na tribinama asfaltnog igrališta u Lišanama Ostrovičkim.
Riječ je o dvije umjetničko kulturne manifestacije, desetom, jubilarnom Susretu KUD-ova Oj Lišane, selo najmilije, te Trećoj večeri ojkavice, rere, gange, gusle, diple i dvojnice koje je organizirao KUD Sveti Nikola Tavelić predsjednika Mile Mijića. Pokrovitelj je Općina Lišane Ostrovičke i blagonakloni sponzori.
Bilo je tu ojkalica, rere, gange, sviranja dipli, dvojnica, usne harmonike i gusla, kolanja i igranja, narodnih običaja. Sudjelovalo je sedam KUD-ova; Sveta Kata iz Zemunika, Ivan Krstitelj iz Gorice, Škabrnja iz Škabrnje, Vinac iz Stankovaca, Brinje iz Brinja u Ličko-senjskoj županiji, Sveti Marko iz Čitluka u susjednoj BiH i domaćin Sv. Nikola Tavelića te guslar Dane Jurić.
Šteta što nije bilo publike iz Lišana i okolnih mjesta jer je tu bilo pregršt narodnih običaja, bogatstvo narodnih nošnji izvađenih iz škrinje sjećanja. Publika bi sigurno uživala i u ljetnoj atmosferi lišanske subotnje večeri dok ljubitelji narodnog izričaja treće životne dobi pokazuju koliko snage ima u njihovom glasu i plućima jer orcanje ili orzanje traje tako toliko dugo koliko izvođačima izdrži dah.