Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Stara zdanja – nova turistička ponuda

Autor: Andrina Luić

18.08.2013. 22:00
Stara zdanja – nova turistička ponuda


Već imamo tržišni potencijal, a booking nadmašuje tehnički i organizacijski osposobljene kapacitete na otocima. Istodobno, na gotovo svim otocima susrećemo zapuštene kuće, vikendice, bivše vojne objekte. Uzroci nekorištenja različiti su, od pomanjkanja radne snage, starosti domaćina ili odsutnosti vlasnika do neupućenosti, objašnjava Vitlov


Prihvati li Vlada, odnosno Ministarstvo turizma projekt Zadranina Slavka Vitlova, magistra ekonomije, koji će sutra u Salima Otočni sabor predstaviti predsjedniku RH Ivi Josipoviću i ministru turizma Darku Lorencinu, sezonu 2015. godine mogli bismo dočekati bogatiji za još jednu ponudu, ali ovoga puta vezanu isključivo uz otoke. Pod egidom „Otoci i turizam”, magistar Vitlov izradio je projekt održivog razvoja zapuštenih objekata na otocima koji su, po njegovim riječima, velik, a zanemaren turistički potencijal.
– Iako većinu otoka razaraju depopulacija i nerazvijeno gospodarstvo, oni su zlatni resurs Hrvatske s vrlo optimističnom perspektivom, tvrdi ekonomist Vitlov koji je više od 40 godina aktivno bavio turizmom, ribarstvom i razvojem gospodarstva u Zadarskoj županiji. Ističe da je turizam, i to dominantno mali, obiteljski, nautički, robinzonski i izletnički, s oživljenom prodajom poljoprivrednih dobara, ribe i stavljanjem u funkciju ugostiteljstva, osnovna gospodarska sadašnjost i budućnost naših otočnih mjesta.
– Novac za obnovu i pripremu objekata pribavio bi se kreditima za koje bi jamčila država, ali ne tako da se stavlja hipoteka na imovinu vlasnika, nego agencija pokriće u vraćanju duga ostvaruje ugovorenom vremenskom koncesijom tijekom koje iz turističkog prihoda nadoknađuje dio kreditnog uloga, obrazlaže magistar Vitlov najosjetljiviji dio projekta i napominje da se u svaku investiciju mora ući s konkretnim proračunom te da svi sudionici, ovisno o udjelu, moraju imati odgovarajući dio prihoda. Vlasnik obnovljene nekretnine, pojašnjava dalje, objekt daje u koncesiju na određeno vrijeme, ovisno o stupnju oštećenja i ulaganja, za trajanja koncesije ima dogovoreni dio prihoda, a nakon isplate uloženog u objekt i isteka koncesije, nekretnina je u njegovu potpunom vlasništvu i može njome gospodariti kako želi, što uključuje i nastavak suradnje s agencijom, ali uz novu podjelu prihoda.