Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Erlić: Zadarska koncertna dvorana bit će na razini Lisinskog! (FOTOGALERIJA)

18.08.2016. 22:00
Erlić: Zadarska koncertna dvorana bit će na razini Lisinskog! (FOTOGALERIJA)


Ispod oblaka prašine na gradilištu unutar Kneževe palače već se pomalo nazire vizura budućeg kulturnog središta grada. Kroz tri etaže građevine, gdje punom parom od 7 do 19 sati radi 80-ak radnika svaki dan, pa i nedjeljom, proveo nas je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove, koji vodi ovaj važan projekt sufinanciran sredstvima EU fonda u iznosu od 38 milijuna kuna.
Prilagođeno za osobe s invaliditetom
Na samom ulazu u građevinu koja datira još iz 13. stoljeća u tijeku su završni radovi. Pod se popločava bijelim bračkim kamenom, a zidove na koje će biti postavljeni veliki monitori, treba još samo obojiti. Za unutrašnjost je, kaže Erlić, odabrana siva nijansa, a vanjski zidovi bit će svijetliji, s neznatnim kivi zelenim pigmentom.
– Nasuprot ulazu bit će info-pult gdje će posjetitelji moći dobiti sve informacije, a pored njega vjerojatno i suvenirnica. Između glavnog ulaza i suvenirnice, u prostoru prema Providurovoj palači uskoro će biti postavljeno dizalo za invalide. Bit će ovo prva građevina ovog tipa u našem gradu koja će imati kompletno uređen pristup za osobe s invaliditetom, do zadnje etaže, kao i sanitarni čvor prilagođen njihovim potrebama, najavljuje Erlić pokazujući okvire na rubnim dijelovima unutarnjeg dvorišta u čijem je središtu kameni zdenac, na koje još samo treba postaviti staklene stijene. To će ubuduće biti prostor za neke prijeme, događaje i slično. Nasuprot toj budućoj staklenoj dvorani nekoliko je prostorija u kojima će svoje mjesto pronaći privremene izložbe, a Erlić očekuje kako će Zadrani tu moći pogledati i one najbolje, svjetskog glasa.
Na gornjoj etaži, jednako kao i u prizemlju, radi se punom parom. Sve instalacije za vodu, kanalizaciju, elektiričnu energiju, ventilaciju te sustav za grijanje i hlađenje već su postavljene, a u tijeku su završni radovi na plafonima i zidovima dvorana.
Dnevni boravak za posjetitelje
– Dio prostora na prvoj etaži zamišljen je kao prostor ophoda s monitorima duž zidova s jednom cjelovitom pričom o Zadru, a u drugom dijelu su uređene dvorane u koje će se smjestiti stalne izložbe gradskih muzeja, kaže Erlić dodajući kako će podovi u hodniku prve etaže također biti popločani bijelim bračkim kamenom, a podovi u izložbenim dvoranama bit će prekriveni parketom. U jednoj od tih dvorana potrebni su tek još neki sitni zahvati, a u drugoj smo zatekli dvije restauratorice koje su brižno i predano pistacija zelenom i zlatnom bojom oživljavale stropne ornamente. U nekoliko prostorija restauratori su već obavili posao na starim freskama koje su ponovno zasjale punim sjajem. Pročelnik Erlić odveo nas je do dijela gdje će biti svojevrsni dnevni boravak za posjetitelje. Riječ je o dvije manje dvorane u kojima će, kaže, biti postavljene fotelje i stolići kako bi se posjetitelji mogli odmoriti, uživati u prostoru i razmijeniti iskustva i dojmove. U dijelu prema Kalelargi smjestit će se najvažnija dvorana – koncertna, a uz nju je mala dvorana.
– Koncertna dvorana će biti jako dobro opremljena, na razini Lisinskog. Pazilo se na svaki detalj, a zidovi i plafoni obloženi su vrlo skupim materijalima kako bi akustika u prostoriji bila na onom najvišem nivou. Naručena je i oprema, vrlo kvalitetna, tako da će to biti dvorana u rangu jednog Lisinskog, govori Erlić vodeći nas potom u prostor buduće multimedijalne dvorane koja će u Kneževoj palači ubuduće imati najširi spektar namjene – od domjenaka i primanja pa do raznih predavanja.
Na treću etažu ove povijesne građevine, nismo odlazili zbog obima radova koji su tamo bili u tijeku.
– Tamo je jedna velika, višefunkcionalna dvorana koju je do nedavno koristio Zbor Petar Zoranić. Još nismo definirali konkretnu namjenu pa je otvorena i mogućnost najma, kaže Erlić.