Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I Zadranima na tanjurima meso neispitano na trihinelozu

18.08.2016. 22:00
I Zadranima na tanjurima meso neispitano na trihinelozu


Čini se kako na “svetu” vezu povjerenja između kupca i prodavatelja sve rjeđe možemo računati, a ponekad to može dovesti i do nesagledivih posljedica.
Nadzor u mesnicama, klaonicama i na stočnim sajmovima pokazao je da na određenom dijelu životinja, čije meso završava i na tanjurima Zadrana, nije proveden propisani ante mortem pregled životinja prije klanja, kao ni post mortem pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja. Još je šokantnije da svinjsko meso kod dijela životinja, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica, nije pregledano na prisutnost trihinele u mesu iako se radi o obaveznom pregledu.
– Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i bez ispravne prateće dokumentacije. Tijekom nadzora zatečene su i životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta, bez propisane Svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja, propisanih identifikacijskih oznaka i dokumentacije o njihovom stavljanju u promet, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede o nadzoru koji je od 8. do 13. kolovoza proveden na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.
Sumnja na kršenje propisa
U operativnoj akciji kodnog naziva “Južna granica 2016.” sudjelovali su službenici Ministarstva poljoprivrede, Sektora veterinarske inspekcije i službenici Ministarstva financija, Carinske uprave i Službe za mobilne jedinice.
Cilj ove akcije bio je usmjeren na kontrole podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla, te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.
Pojačane mjere nadzora provodile su se na lokacijama na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, za koje je postojala osnova sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet životinja i mesa, te obavljanja neregistrirane djelatnosti. Otkrića na koja su naišli inspektori u najmanju su ruku zabrinjavajuća.
Nadzor je obuhvatio pet odobrenih objekata za klanje papkara, sedam registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla – mesnica, jedan odobreni stočni sajam za životinje, te šest prijevoznika i trgovaca životinjama.
Izdano 17 optužnih prijedloga
– Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi oduzeto je i neškodljivo uklonjeno ukupno 4552 kg mesa, mesnih pripravaka i mesnih proizvoda. Slijedom naprijed navedenih nesukladnosti utvrđenih u prometu životinjama oduzete i 52 životinje i to: dva goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja. U pet slučajeva utvrđeno je da fizičke osobe obavljaju djelatnost trgovanja i prijevoza životinja, a da nisu registrirani sukladno važećim zakonskim odredbama, dok je u dva slučaja izdana zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa do upisa subjekta/objekta u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji se vodi pri Ministarstvu poljoprivrede, navodi se u priopćenju.
Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere, izdano je 17 optužnih prijedloga i pet kaznenih prijava.