Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obitelj Fantela: Oduvijek smo sanjali i vjerovali u ovo

18.08.2016. 22:00
Obitelj Fantela: Oduvijek smo sanjali i vjerovali u ovo


Mnoštvo prijatelja jedrenja i sporta okupilo se sinoć na Vitrenjaku, u prostorijama Jedriličaskog kluba Uskok, gdje je bilo organizirano gledanje plova za odličja klase 470. Čim su se Šime i Igor prvi put ukazali na televizijskom ekranu, uslijedio je uzvik oduševljenja i podrške, ali nedugo zatim i burni val nezadovoljstva. Razlog – prijenos jedrenja bio je prekinut zbog uključenja u nogometnu utakmicu Maccabi – Hajduk. Srećom, samo nakratko. Tih pet-šest minuta svi su putem mobitela provjeravali kako jedri naša posada, a onda se ponovno ukazala slika iz Rija. Kakav je bio Medal race? Najbolje ga je opisao iskusni jedriličar Robert Sandalić.
– Fantastičan. Zato ih mi zovemo lakom konjicom. Odmah su prošli ispod Grka i Australaca, što je bilo najvažnije. Da su trebali biti prvi, uopće ne sumnjam da bi bili. Toliko su dominantni da je to nevjerojatno. Pa od početka regate su držali prvo mjesto. Sve te godine rada, odricanja i ljubavi došle su na naplatu. Svaka im čast.
Iako se zna da je jedrenje vrlo nepredvidiv sport, ubrzo je postalo jasno da će zlato doći u Hrvatsku. Time je i atmosfera u Zadru postajala sve usijanija, a potpuni delirij uslijedio je nakon prolaska kroz cilj, kada su Šime i Igor poletjeli jedan drugome u zagrljaj i skočili u more. Bilo je i suza radosnica, a neizostavna je, naravno, bila i velika bakljada i pjesma: “Šampioni, šampioni.” Sve je pratio i Božidar Kalmeta, gradonačelnik Grada Zadra, koji je oduševljen ovim povijesnim uspjehom.
– Šime i Igor su dva genijalca, koji su već proslavili Zadar i Hrvatsku, a ovo je kruna njihove karijere. Od srca čestitam i njima i njihovim obiteljima i svima koji ih podržavali svih ovih godina – kazao je Kalmeta pa istaknuo.
– U subotu navečer ćemo im pripremiti veliki doček na Pozdravu Suncu. Pozivam sve da ih dođu pozdraviti, jer oni to zaslužuju. Ovo je fantastičan uspjeh. Pa zamislite samo, pored svih tih jedriličarskih velesila, Hrvatska je na krovu svijeta.
Obitelj Šime Fantele finalni je plov gledala u miru svoga doma, nakon čega je došla na proslavu na Vitrenjak. Majku Katju preplavile su emocije.
– Iskreno, nisam mogla pola toga gledati, takve su majke, ali kada sam shvatila da imamo zlato, pogledala sam kraj. Toliko je tu njihovog truda uloženo od malih nogu i ovo je prekrasno. Presretna sam i ponosna, svaka im čast, jedva ih čekam zagrliti – kazala je Šimina majka.
Brat Mihovil se nadovezao.
– Oduvijek smo sanjali ovo, vjerovali u to i znali smo da će ovaj uspjeh doći. Ovo je plod 16 godina mukotrpnog rada i zlato je potpuno zasluženo njihovo. Čuo sam se s ocem, slavlje u Riju je počelo, a slavit će se još dugo i u Zadru – kazao je presretni Miho.