Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi solarni stol u Hrvatskoj

18.08.2016. 22:00
Prvi solarni stol u Hrvatskoj


Ponekad bi bilo situacija da ne bismo imali dovoljno utičnica za napuniti sve mobitele s kojima bi nam gosti došli. Pa smo se onda dosjetili da jednostavno nabavimo solarni stol i riješimo situaciju, pojašnjava Tihomir Marušić, voditelj caffe bara Forum, koji od četvrtka u svojoj ponudi ima novo ekološko rješenje za električnom potražnjom njihovih gostiju.
Stol u sebi ima solarne foto ćelije, dok se ispod površinske plohe nalaze utičnice za punjenje svih vrsta – mobitela, laptopa, tableta, od Appleovih proizvoda do drugih. Sveukupno, na stolu se nalaze dvije utičnice za mobitele i dvije za laptope.
– Sve priključke imamo, gosti nas samo trebaju zatražiti, pojašnjava Marušić.
Uređaj se puni jednakom brzinom kao i kada je priključen na klasičnu utičnicu, a samom solarnom stolu potrebno je četiri sata sunca da bude u potpunosti napunjen. Takav može napuniti 25 električnih aparata. A ako nema sunca, može se puniti i na struju preko električnog priključka.
– Reakcije gostiju su izvrsne, pogotovo jer se većina ovih novih pametnih telefona brzo prazni i potražnja za punjenjem je jako velika. Željeli smo biti malo inovativni i pronašli rješenje u vidu solarnog stola, kazao je Marušić.
Stol ovakve vrste prvi je u Hrvatskoj, a košta otprilike oko pet i pol tisuća kuna. Otporan je na prolijevanje vode i udarce, no radi svake sigurnosti, djelatnici caffe bara ga tijekom noći ipak čuvaju u zatvorenom prostoru.