Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Veslanje je u prvom planu

18.08.2016. 22:00
Veslanje je u prvom planu


“Jadranov veslački dvoboj osmeraca” naziv je manifestacije koju zadarski klub organizira već petu godinu za redom. Regata će se ovu subotu održati u uvali Jazine, s početkom u 16 sati, dok će se zadnji, finalni, zaveslaji, odraditi oko 20 sati. Nastupit će veslači u otvorenoj, veteranskoj te u mješovitoj kategoriji, a među njima će se naći i sudionici Olimpijskih igara te Svjetskih prvenstava. Dvoboji osmeraca odvijati će se na regatnoj stazi dužine 500 metara u uvali Jazine s ciljem ispod Zadarskog mosta.
– Evo trenutno smo u periodu u kojemu možemo reći da je veslanje u prvoj planu. I drago mi je da ćemo baš nakon ovih velikih trenutaka hrvatskog veslanja, održati ovaj turnir osmeraca. Svakako da moramo napomenuti da zadarsko veslanje također ima olimpijske medalje. I to dvije bronce. Prva je stigla još u Parizu 1924, kada je VK Diadora osvojila broncu. A svakako se sjećamo i brončanog osmerca iz Sydneya u kojemu je bio i naš Branimir Vujević – rekao je Petar Milin, trener u Veslačkom klubu Jadran, napomenuvši kako u Zadru postoji jako duga tradicija Veslanja i da je veslački klub najstarije sportsko društvo u našem gradu, koje traje duže od stoljeća.
– Postoji i jedna simbolika s obzirom da organiziramo utrku osmerca. Ipak se radi o simbolu zadarskog veslanja, a u 70 godina, periodu nakon Drugog svjetskog rata, naš klub je osvojio čak 60 titulu prvaka u osmercu u različitim kategorijama.
Veteranska kategorija namijenjena je svima starijima od 27 godina. Naravno, u otvorenu kategoriju spadaju svi mlađi od te dobi, dok će se natjecati i u mješovitoj kategoriji, gdje će zajedno veslati muškarci i žene.
– Na prvoj regati, prije pet godina, naš gost je bio Damir Martin. Nedavno su i braća Sinković u Zadru na Morskim orguljama promovirali svoju aplikaciju i preko facebooka su se zahvalili Zadranima. S obzirom na njihove rezultate na Olimpijskim igrama, odnosno osvajanje zlata i srebra, nadamo se da će i veslanje dodatno dobiti na popularnosti i da će se ova manifestacije popratiti u velikom broju – zaključio je Milin.
– Ovo nije klasična regata – dodao je Branimir Vujević, brončani iz Sydneya.
– Nema šest pruga, ne vesla se 2000 metara. Ovo će biti sprint dvobojska regata, gdje će se dvije ekipe međusobno suprostaviti i ona bolje će ići dalje. Start će biti u uvali Jazine, a cilj je most. Veslat će se 500 metara – kazao je Vujević.
Inače nastupit će 23 posade, od čega dvije iz Slovenije pa se ova manifestacija može nazvati i međunarodnom.
– Pozivamo sve zainteresirane da poprate ovu regatu. Osmerac je zaista impresivna stvar. Dug je 19 metara, što znači da ga se mora rastavljati i sastavljati za transport. Težak je samo 96 kg i prosjećno plovi 25 km na sat, što znači da će u subotu osmerci glisirati po Jazinama.