Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stonoga i sova

Autor: Željana Gardijan

18.09.2009. 22:00


Pozornica zagrebačkog velesajma ove će godine ostati zapamćena kao govornica za političku basnu, a glavni akter bio je u posljednje vrijeme sveprisutni kritičar i sveznajući savjetnik – predsjednik Stjepan Mesić.
Kroz priču o jadnoj stonogi koja stalno kasni na posao jer ne može obuti svih svojih stotinu cipela pa traži savjet od mudre sove koja joj predlaže nemoguće – da se pretvori u pticu, predsjednik Mesić i ovoga je puta prozvao sporost i nesposobnost Vlade da uhvati korak s vremenom. No, za razliku od ranijih kritika upućenih s iste pozornice, sada se poput ponosne ptice, osjetivši se prozvanim, osokolio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec i odgovorio šefu držve da je i on suodgovoran za dugogodišnju hrvatsku politiku koju sada kritizira, jer je u njoj u kontinuitetu puno duže od njega.
U duhu basne to bi zanačilo da je na spomenutoj stonogi ulašteno i nekoliko pari Mesićevih cipela. Ipak, kao i puno puta do sada predsjednik se mogao prekriti zaštitničkim štitom Ustava koji mu daje ovlasti da upozorava i proziva, a da istodobno ne mora poduzimati neke konkretne korake, te je on kako i priliči prvom čovjeku zemlje, sebi uzeo osobinu mudre sove koja je u svakom slučaju superiorna stonogi i stoga što je ptica pa od aktualnih problema može i odletjeti. Tako mu je, naime, prigovorio i Polančec pritisnut brojnim gorućim problemima, s opet predsjednikovom zadnjom da to tako i po Ustavu treba biti i da to jedan potpredsejdnik Vlade mora znati.
Osim što je svrstan u stonogin svijet Polančec je, inače obično odmjeren i ozbiljan, dobio i epitet šaljivdžije i to ni manje ni više nego od predsjednika kriz čiji su se mandat provlačili duhoviti vicevi.
Kada zemlja ne bi bila u dubokoj ekonomskoj krizi spomenuta politička basna mogla bi biti i zanimljiva i zabavna, no u uvjetima klonulog gospodarstva bez čarobne formule oporavka ona kod građana izaziva dodatno ogorčenje i gubitak optimizma jer ih ponovno uvjerava u sveprisutnu činjenicu da ekonomija i stagnira velikim dijelom zbog isprepletenosti politike koja joj ne da da diše.
Da je to istina vidljivo je već i iz toga da se primarno gospodarski velesajam opet ogrnuo političkim plaštem i da je opet umjesto gospodarskih tema izronilo političko nadmetanje, ono koje slijedi u borbi za predsjednika držve.
Iako, držeći se uvijek spominjane svetinje – Ustava, predsjednik Mesić vješto izbjegava otvoreno dati podršku bilo kojem kandidatu, odmah su se u predsjednikovom iznošenju osobina budućeg predsjednika prepoznali Nadan Vidošević i Vesna Pusić. Vidošević kao gospodarstvenik koji očito nikada nije bio stonoga, jer je u svim vremenima valjda brzo obuvao cipele i stizao na vrijeme dobro uložiti novac, pa je sada ponosan na svo bogatstvo koje ima, a Vesna Pusić kao HNS-ovka. S obzirom na kritiku Vlade, a time i stranke na vlasti nije se u Mesićevom predsjedničkom profilu prepoznao Hebrang, ali se zato možda prepoznao u željama Crkve koju je na zalasku mandata Mesić “uzeo na zub”.
Ono, pak, što je najtužnije u cijeloj basni o Hrvatskoj je to da zasad ni mudra sova ni spora stonoga nemaju čarobni štapić za ubrzanje koraka u vanjskoj politici, gospodarstvu, obrazovanju, zdravstvu, socijali…,što znači da Hrvatska koja i geografski ima oblik ptice, u gustim oblacima politike još ne može raširiti krila.