Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadnju riječ u odnosima sa Slovenijom mora imati Sabor

Autor: Marija Knežević

18.09.2009. 22:00
Zadnju riječ u odnosima sa Slovenijom mora imati Sabor

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ono što je do sada čvrsto dogovoreno je deblokada. Sve ostalo je stvar pregovaranja, a kad se dogovori nešto konkretno reći ćemo svoje mišljenje, istaknula je u nastavku podsjećajući i na to kako je HSLS glasno reagirao i pri potpisivanju sporazuma Račan-Drnovšek


Đurđa Adlešić došla je u Zadar kako bi pozdravila polaznike i otvorila Ljetnu akademiju Mladih hrvatskih liberala u zadarskom Omladinskom hostelu. Novinare je najprije zanimalo hrvatsko-slovensko pitanje.
– Koalicijski partneri su upoznati sa sadržajem dogovora premijerke Kosor i slovenskog premijera Pahora, potvrdila je dopredsjednica Vlade i predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić.
– Naravno, kada se nešto dogovori onda o tome zadnju riječ mora imati Sabor. Tek tada se govori o prihvaćanju ili ne prihvaćanju. Ono što je do sada čvrsto dogovoreno je deblokada. Sve ostalo je stvar pregovaranja, a kad se dogovori nešto konkretno reći ćemo svoje mišljenje, istaknula je u nastavku podsjećajući i na to kako je HSLS glasno reagirao i pri potpisivanju sporazuma Račan-Drnovšek.
Predsjednica HSLS-a je podsjetila kako je upravo ta stranka svojevremeno problematizirala sporazum Račan-Drnovšek.
– Nismo šutjeli ni tada, a nećemo ni sada, što se tiče nas o trgovini nema riječi.
Nije komentirala poteze akademika Davorina Rudolfa koji je podnio ostavku na mjesto predsjednika hrvatskoga dijela Mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sastavljanje nacrta sporazuma o rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravosudnim tijelom, a zatim odbio Kosoričinu ponudu da joj bude osobni savjetnik u rješavanju graničnih pitanja sa Slovenijom.
– Oporba je tu da bi kritizirala vlast i da bude kontrolni mehanizam i to je dobro, a gospodina Rudolfa neću osobno komentirati, zaključila je.
Mladim hrvatskim liberalima na akademiji su se pridružili i kolege iz Srbije i Slovenije te IDS-a i HNS-a. U Zadar je stigao i Alexander Plahr, potpredsjednik europske liberalne organizacije mladih, LYMEC-a. Predavanje o socijalno liberalnoj demokraciji održat će prof. Mislav Kukoč sa splitskog Filozofskog fakulteta, a mladi liberali iz regije predstavit će djelovanja svojih organizacija.