Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tristo pacijenata lijek pronašlo u blatu

18.09.2010. 22:00
Tristo pacijenata lijek pronašlo u blatu


Zahvaljujući u prvom redu zauzimanju i odanosti poslu naših djelatnika te discipliniranosti pacijenata i bolesnika, ovog smo ljeta u liječenju ostvarili iznimno dobre i ohrabrujuće rezultate. Stoga smatram da će većina naših pacijenata nakon liječenja blatom imati manje zdravstvene tegobe, kaže dr. Birkić


Ovih je dana, kako je bilo i najavljeno, na terapijskoj plaži čuvenog ninskog ljekovitog blata liman peloida okončana ovogodišnja ljetna talasoterapija, koja se u Ninu neprekidno provodi još od 1965. godine.
Pacijenti su bili iz svih krajeva Zadarske županije te Zagreba, Rijeke, Osijeka, Pule, Koprivnice i drugih hrvatskih gradova i mjesta, kao i strani turisti, a od kraja lipnja terapije su više nego uspješno provodili liječnici, fizijatri, fizioterapeuti te medicinske sestre s Odjela fizikalne rehabilitacije i reumatologije zadarske Opće bolnice, a sve to pod budnim okom voditelja Odjela dr. Nevena Birkića.
Pacijenti, njih preko 300, na otvorenom u ljekovitim termama ninskog blata, koje su još koristili stari Rimljani, liječili su razne reumatske i degenerativne bolesti, deformacije i osteoporozu, ginekološke, kožne bolesti i druge bolesti modernog doba koje se danas u najvećoj mjeri uglavnom manifestiraju uslijed dugotrajnog sjedenja i slabe fizičke pokretljivosti.
Bolesti su prvenstveno liječene peloidnom terapijom, helioterapijom, termoterapijom, hidroterapijom te terapijom čistim morskim pijeskom i toplim morem.
– Zahvaljujući u prvom redu zauzimanju i odanosti poslu naših djelatnika te discipliniranosti pacijenata i bolesnika, ovog smo ljeta u liječenju ostvarili iznimno dobre i ohrabrujuće rezultate. Stoga smatram da će većina naših pacijenata nakon liječenja blatom uz manje zdravstvene tegobe nego inače proživjeti nadolazeće vlažne jesenske te zimske hladne dane, kaže dr. Birkić, istaknuvši da zahvaljuje svima koji su pomogli na bilo koji način u realizaciji ljetne talasoterapije.
– To se ponajprije uz našu ustanovu odnosi na Zadarsku županiju, a posebno na ninsku Gradsku upravu s gradonačelnikom Emilom Ćurkom, koji nam je putem ninskih gradskih komunalnih službi stvorio puno bolje uvjete rada na terenu u odnosu na dosadašnje godine, zaključuje dr. Birkić te dodaje da se njihova služba sada okreće uobičajenoj terapiji u zadarskoj bolnici, kao i u njihovim od prije par godina temeljito obnovljenim i moderniziranim terapijskim sadržajima u prostorijama Doma umirovljenika kod Sfinge u Zadru.
Naposljetku valja naglasiti da bi ovo mogla biti jedna od zadnjih godina ovakvog načina liječenja na otvorenom u ninskom ljekovitom blatu.
Naime, kao što je poznato po potpisanom ugovoru s početka mjeseca svibnja 2006. godine u Ninu između čelnih ljudi Grada Nina i investitora zadarske Tankerske plovidbe, Tankerska bi nakon izrađene projektno-tehničke dokumentacije, provedenih studija o utjecaju na okoliš te dobivenih dozvola uskoro trebala krenuti s izgradnjom projekta Rekreacijsko-turističkog centra “Ninsko blato”.