Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dvojbi nije bilo jer Zadar je kvalitetan i stabilan klub

18.09.2011. 22:00
Dvojbi nije bilo jer Zadar je kvalitetan  i stabilan klub


Bilić: Nije tajna da je Zadar jedan od rijetkih klubova u kojem se u novu sezonu ne ulazi stihijski, već s konkretnim planom Balić: Drago mi je da je upravo Zadar prvi počeo s pripremama za novu sezonu, što je također jedan od pozitivnih znakova


Nakon što im je  čak sedam igračica ovo ljeto  najavilo da će sportsku  sreću potražiti u drugim sredinama, odnosno obveze  pod obručima zamijeniti fakultetskim, u Ženskom  košarkaškom klubu Zadar  pred početak su se šeste  uzastopne prvoligaške sezone morali suočiti s dvojbom: teret zahtjevne jedinstvene A-1 lige staviti na  leđa (pre)mladim i prije svega neiskusnim domaćim  igračicama, ili pak posegnuti za pojačanjima koja će  “bijelo-plavima” omogućiti  ostanak u elitnom razredu,  ali i jamčiti brži napredak  mladih. Odlučili su se za  drugu opciju, a produkt takvog izbora su potpisi na  jednogodišnji ugovor povratnice Lare Nikpalj i novih akvizicija: Zorke Bilić i  Davorke Balić. Potonji se  dvojac pripremama Zadranki priključio početkom rujna, a kakvi su mu prvi  dojmovi o klubu i Krševanovom gradu i koliko u  novoj sezoni može “novi”  Zadar, neka su od pitanja  koja smo postavili svestranoj organizatorici igre i iskusnom centru.
Dobar glas daleko se čuje
Visina od 190 cm i 20  godina provedenih na parketima neki su od argumenata Zorke Bilić, centra  koji će uz Laru Nikpalj i  Laru Majstorović Zadru nakon duže vremena donijeti  konkurentnost u reketu.  Svoju je karijeru započela  otisnuvši se iz rodnog Neuma u Tuzlu, da bi zatim  angažmane potražila u Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Požegi, Mostaru i  Kranjskoj Gori, odakle je  odlučila prihvatiti ponudu  Zadra.
– Nastupajući za brojne  klubove u Hrvatskoj i susjednim zemljama vidjela  sam da se malo gdje radi  sustavno i kvalitetno kao u  Zadru. Bez obzira na iskustvo, htjela sam postati  dio kolektiva u kojem ću  dobiti priliku da naučim  nešto novo –  napredovati.  Nije tajna da je Zadar jedan  od rijetkih klubova u kojem  se u novu sezonu ne ulazi  stihijski, već s konkretnim  planom. Iz ovih razloga nisam imala nedoumica radi li  se o dobrom potezu.  Odlučila sam sezonu  2011./12. provesti na Višnjiku – obrazložila je 33-godišnja košarkašica.
Za razliku od Bilić, Davorka Balić (1988.) iskustvo je prikupljala u (samo)  dva kluba: osječkoj Mursi u  kojoj je provela 13 godina,  odnosno tijekom dvije sezone u Jollyju. U Šibenik je  2009. stigla kao jedna od  perspektivnijih mladih  igračica, podjednako kvalitetnih na pozicijama organizatora i beka šutera,  dok su o njenim referencama svjedočili i nastupi za  sve reprezentativne selekcije. Ipak, kaže da se naigrala samo u prvoj sezoni te  da su je ozljeda i trenerova  odluka lani prikovali za klupu. Za nju također nije bilo  dvojbe:
– Imala sam nekoliko ponuda inozemnih klubova, ali  kada me je nazvala trenerica  Marija Mazija, u trenu sam  se odlučila za Zadar. To nije  bila ishitrena odluka temeljena na poznanstvu s  njom, već su glavni razlozi  oni koje je maloprije Zorka  navela: kvalitetan rad i  zdrav, stabilan klub. Pomoglo je i moje poznanstvo s  igračicama Zadra, jednako  kao i samo pozitivni dojmovi cura iz drugih sredina  koje su nekada nastupale za  Zadar – objasnit će susretljiva Slavonka.
Obje su složne i kada je  riječ o dojmovima iz Zadra:  “Grad, klima, smještaj i uvjeti za treninge su odlični.”
– Do sada smo u Zadar  dolazile samo odigravati  utakmice i nismo imale priliku više ga upoznati. Zato  sada, kada ulovimo vremena  između treninga, nadoknađujemo propušteno.  Uživamo u kupanju na Kolovarama i u Arbanasima, u  šetnji Poluotokom i na kavama. Stvarno je lijepo, pa  se nadam da ćemo uživati  što duže – reći će Balić.
Ostanak je prioritet
Koliko će teško biti Zadru  izboriti ostanak u ligi 12,  atraktivnijem, ali i zahtjevnijem natjecanju u odnosu  na prijašnje sezone?
Bilić: Ostanak će ponovno biti glavni cilj Zadra.  Svjesni smo da imamo mladu ekipu, no nadamo se da  ćemo uz kvalitetan angažman svih u Klubu izbjeći  jednu od dvije posljednje  pozicije u doigravanju. Neće  biti lako, to je sigurno, ali je  sigurno i da ovaj sastav ima  potencijala te da se, izuzev  neprikosnovenog Gospića,  može nositi s većinom konkurentskih klubova.
Balić: Naša ekipa je izuzetno ambiciozna i ako nastavimo raditi istim intenzitetom kao do sada, uspjeh  ne bi trebao izostati. Ostanak nipošto nije nedostižan cilj, dok bi sve povrh  toga bilo bonus za uloženi  trud. Dobro je što konačno  imamo jedinstvenu A-1 ligu  jer će mlade igračice tako  imati šansu puno više napredovati i steći uvid gdje su  u odnosu na najbolje hrvatske ekipe. Bit će napornije i s više utakmica, no  Zadar taj ritam može izdržati. Drago mi je da je  upravo Zadar prvi počeo s  pripremama za novu sezonu, što je također jedan od  pozitivnih znakova.
Premda ste kratko na  Višnjiku, možete li reći koji  su najveći aduti Zadra, a na  kojim bi segmentima trebalo još poraditi?
Balić: Najjačim adutom  Zadra smatram golemu  želju, vidljivu kod svih  igračica: svi na treninzima  dajemo maksimum, pa se  nadam da će nam se uloženo  na kraju i vratiti. Što se igre  tiče, brzina i dobar vanjski  šut će sigurno biti odlike ove  ekipe, a ne trebamo zaboraviti niti dodatnu kvalitetu  u reketu koju smo dobili  dolaskom Zorke i Lare Nikpalj te dovoljan broj igračica  za rotaciju. Rekla bih da  smo podjednako dobre u  više segmenata, dok bi najveći problem mogle imati s  neiskustvom: nedovoljnim  brojem jakih utakmica.
Bilić: To bi mogao biti naš  hendikep, no, s druge strane, košarkašice Zadra su i  prijašnjih sezona pokazale  da im mladost nije bila prevelika zapreka. Znale su  pobjeđivati u utakmicama  kada je bilo najpotrebnije, a  imperativ najveći. Mišljenja  sam da će, kako prvenstvo  bude odmicalo, stvari sve  brže sjedati na svoje mjesto.
Želje za 2011./12. sezonu?
Bilić: Prije svega da ekipu  i mene zaobiđu ozljede: da  nam se ne dogode neplanirani zastoji koji bi ugrozili  uloženi trud. Bude li tako,  vjerujem da ćemo na koncu  govoriti o uspješnoj sezoni.  Možda i o produljenju suradnje sa Zadrom, premda  je u ovom trenutku zaista  prerano načinjati tu temu.
Balić: Zdravlje i što bolji  plasman Zadra su i moje  želje.


O Maziji, Peričiću i Vidakoviću




Govoreći o dolasku u ŽKK Zadar naše su sugovornice u više navrata iskazale zadovoljstvo načinom rada u klubu, za što najzaslužnijima smatraju trenere Mariju Maziju i Šimu Vidakovića te Branimira Peričića, sportskog direktora i klupskog logističara.
– Do sada sam tako kvalitetno trenirala samo u Osijeku, kod Dejana Korosonca koji me je naučio praktički sve što znam. Držim da je on jedan od naših najboljih trenera, a isto mišljenje imam i za Mariju Maziju. Ona i Šime Vidaković su sjajan tim, stručni su i uvijek na raspolaganju igračicama – kazala je Balić, a Bilić se nadovezala:
– Ako ih pozovemo u bilo koje doba dana i kažemo da bi htjele odraditi individualni trening, oni će se odazvati. Takav odnos nam puno znači, isto kao i pomoć koju imamo od strane Branimira Peričića.


Duh zajedništva


– Posebno me veseli duh zajedništva koji se osjeti u  svlačionici Zadra. Atmosfera je više nego ugodna, a  igračice se druže na terenu i izvan njega, što nije uvijek  slučaj. Super su nas prihvatile, tako da mi je sada još  draže što sam odabrala Zadar. Stvarno se osjećam  ugodno ovdje – naglasila je Davorka Balić.