Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Obadva su pala” simbol pobjeda u Domovinskom ratu

18.09.2011. 22:00
“Obadva su pala” simbol pobjeda u Domovinskom ratu


U pridraškom zaseoku Narančići na lokaciji Telica na dirljiv i dostojanstven način obilježena je trinaesta obljetnica pogibije hrvatskog bojovnika, rodoljuba i junaka Domovinskog rata Filipa Gaćine Bilina, poznatog po legendarnom uzviku “Obadva – obadva, oba su pala…!”
Gaćina je tu legendarnu rečenicu uzviknuo 21. rujna 1991. prilikom obrane Šibenika u Domovinskom ratu, kad su hrvatski branitelji na brdu Zečevo oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”.
– “Obadva, obadva  su pala”, utkana su zlatnim slovima u hrvatsku vječnost. Zato nemojmo pognuti glave jer mi smo pobjednici svetog, obrambenog Domovinskog rata. Filip Gaćina je odrastao uz samozatajnost i postao stvarna veličina u kojoj će budući naraštaji, ako ih se bude učilo u tom smislu, tražiti i nalaziti trajne vrijednosti, koje se neće potrošiti, rekao je Branko Gaćina, tajnik primoštenskog UHDVDR-a.
A upravo je taj legendarni uzvik dok je Šibenik kao i čitava nam Hrvatska strepio pred neumoljivim pipcima kojima su topovske granate, brodovi razarači i zrakoplovne bombe nastojali usmrtiti želju jednog naroda da se vine pod stijeg zajednice svih naroda svijeta, simbolično najavio konačni slom jugoarmije i njezina velikosrpskoga poslodavca.
– Nakon toga uzvika, koji je obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu, možete zamisliti kako nam je porastao moral, i zbog toga je Filip za nas simbol svih pobjeda u Domovinskom ratu, rekao je Branko Gaćina pošto se zahvalio Općini Novigrad i žiteljima Pridrage koji skrbe o spomen-obilježju na Telici.
– Jako sam ponosna na svog sina, neki dan kada sam se kasno navečer vratila kući, upalila sam televizor i vidjela ga, što me ispunilo ponosom i radošću, istaknula je ponosna majka Luca.
Filip Gaćina Bilin bio je mali čovjek koji zajedno s tisućama ostalih krenuo braniti svoju domovinu. Međutim, nakon Domovinskog rata odlazi u polja smrti, gdje je branio i obranio Hrvatsku, te mu je kao 30-godišnjem pirotehničaru Mungosa 19. rujna 1998., oko 11.30 sati, od protupješačke mine PROM-2 prestalo kucati veliko srce. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao.
– Hrvatski vitez Filip Gaćina, čiji je glas postao znak otpora srbočetničkoj agresiji, zahvaljujući svojoj hrabrosti postao je ikona, neizostavni dio neuništivog sjaja Domovinskog rata nakon kojeg je krenuo u novi rat, rat protiv mina, poručio je načelnik Joso Klapan u nazočnosti svog zamjenika Martina Gospića i suradnika.
Za vrijeme Domovinskog rata oko 300 mladića iz primoštenskog kraja sudjelovalo je na svim ratištima širom Hrvatske.
– Filipa se zaista imamo po čemu sjećati, on je primjer jednog hrvatskog domoljublja, koji je bio sprema dva puta dati život za slobodnu Hrvatsku. Prvi puta kada se uključio u 113. brigadu i kada je pošao u rat i drugi put nakon rata kad je krenuo čistiti Hrvatsku od mina, istaknula je saborska zastupnica Nevenka Marinović.
Vijence je položilo i svijeću zapalio izaslanstvo Općine Novigrad predvođenom načelnikom Klapanom, primoštenske i pridraške braniteljske udruge koju su predvodili predsjednici Joso Gracin i Branko Kokić Suve, zastupnica Marinović, te majka Luce, sin Jure, kćer Marica, rodbina, suborci, žitelji Primoštena, Zečeva, Pridrage i Novigrada.
Molitvu odrješenja je predvodio župnik Pridrage don Jure Zubović.