Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uzelac: Političari bi više trebali čitati Desnicu

18.09.2011. 22:00
Uzelac: Političari bi više trebali čitati Desnicu


Treći i  posljednji dan ovogodišnjih  “Desničinih susreta” odvijao  se na prostoru Kule Jankovića u Islamu Grčkom.  Četrdesetak ljudi koji su se  iz zadarskog kraja okupili u  Kuli, koje obnova još traje,  dočekao je autobus s još,  otprilike, toliko gostoju iz  Zagreba. Većinu okupljenih  činila je rodbina poznatog  hrvatskog pisca Vladana  Desnice u čiji se spomen  Dani i održavaju.
Ovo su bili šesti za redom  Desničini dani u poratnom  razdoblju, ove godine pod  nazivom “Intelektualci i rat,  1939. – 1947. godine”. U  Islam Grčki došli su i brojni  intelektualci koji proučavaju i vrednuju njegov rad, a u  Kuli je, kao i svake godine,  bilo i četvero Desničine djece: Olga, Jelena, Nataša i  Uroš. Potonjih dvoje u velikom su dvoru dočekali goste i pozdravili ih.
– Ova kula je mjesto koje  je imalo neusporedivo manji  odjek u stvaranju našeg oca  nego što je to imala kuća  našeg djeda u Obrovcu.  Ipak, kula govori puno o  ambijentima koji su oblikovali njegovu ličnost. Na  njegovo inzistiranje posađena je borova šuma oko  crkve i avlija je preuređena u  park. Unutrašnjost zidina  kule uvijek je bila takva da je  privlačila ljude i u njoj se  događala obiteljska intima i  život u brojnim prostorijama, kazala je dr. sc. Nataša  Desnica Žerjavić.
Među uzvanicima je u Kuli Janković bio i njen čest  gost, potpredsjednik Vlade  RH Slobodan Uzelac.
– Vidim veliku razliku na  Kuli u odnosu na prošlu  godinu. Obnova ide sporo,  ali je temeljita i znam da na  njoj rade stručnjaci pa sam  miran. Lik i djelo Vladana  Desnice danas su u Hrvatskoj cijenjeni od strane  književnika i čitatelja, ali ne  i od onih koji bi mogli mnogo naučiti iz njegovih knjiga,  poput političara, kazao je  Uzelac.
Susret se nastavio obilaskom Kule. Do Domovinskog rata, zahvaljujući  višedesetljetnoj brizi i  održavanju, cijeli kompleks  Kule bio je doveden u zadovoljavajuće stanje, no rat  je sve vratio na početak i taj  je vrijedan prostor ponovno  u fazi sanacije posljednjih  devet godina.


Crkva za kraj života i početak braka


Vladan Desnica je bio po ocu srpskoga, a po majci hrvatskoga podrijetla, potomka čuvene serdarske obitelji Janković iz Ravnih kotara. U Dvorima Jankovića, koji su u vlasništvu obitelji Desnica, njihov najslavniji član često je boravio i stvarao, a pokopan je u obiteljskoj grobnici, u obližnjoj kapeli Sv. Đorđa. Upravo tamo počast su mu odali i u nedjelju popodne. Okupljenima je govorio Bojan Đorđević, filolog s Instituta za književnost i umetnost u Beogradu.
Uroš Desnica govorio je o prošlosti crkve. Ona je nekad bila manja i jedan od predaka u obitelji Desnica ju je dao povećati. Većina pokojnih članova obitelji tu je pokopana, osim Stojana Jankovića kojega su Turci ubili u blizini Duvna 1687. godine.
– Crkva je većinom zatvorena, tek se tu i tamo javi ili pojavi neki mladi par koji bi se ovdje htio vjenčati, a nama to bude jako drago, kazao je.