Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počast heroju poznatom po uskliku “Obadva-obadva, oba su pala…!”

Autor: Velimir Brkić

18.09.2012. 22:00
Počast heroju poznatom po uskliku “Obadva-obadva, oba su pala…!”

Foto: Velimir BRKIĆ



Filip je postao istinski otpor srpskočetničkoj agresiji. Njegov povik “Obadva, obadva su pala” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku vječnost, kazao je Joso Klapan
U zaseoku Narančići u Pridragi danas je dostojanstveno obilježena četrnaesta obljetnica pogibije Filipa Gaćine, hrvatskog branitelja poznatog po legendarnom uzviku “Obadva-obadva, oba su pala…!”
– Kad se u mjesecu rujnu 1991. godine na HTV-u prolomio povik “Obadva, obadva su pala” u zemlji je zavladala euforija. Filip Gaćina je ušao u legendu, postao je ikonom Domovinskog rata, rekao je Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad.
– Filip je postao istinski otpor srpskočetničkoj agresiji. Njegov povik “Obadva, obadva su pala” utkan je zlatnim slovima u hrvatsku vječnost, navodi Klapan.
Šibenik je tih dana bio pod neprestanom opsadom nadmoćnijeg neprijatelja. Branili su ga hrabri, ali slabo naoružani hrvatski vojnici i redarstvenici. Jedan od njih bio je i 23-godišnji Filip Gaćina Bilini. Na brdu Zečevo, 21. rujna 1991. godine, punio je oružje Goranu Pauku, nekadašnjem nogometašu Šibenika i Hajduka a današnjem županu Šibensko-kninske županije. Ushićenim povikom: “Obadva, oba su pala” Filip je malo kasnije ispratio obrušavanje dvaju neprijateljskih zrakoplova tipa “Jastreb”, prisjećaju se Filipovi suborci.
Filip je preživio rat. Međutim, kobnog 19. rujna 1998., oko 11.30, Gaćina je na lokaciji Telica iznad Narančića, kao pirotehničar Mungosa, stradao od zaostale protupješačke mine PROM-2. Njegovi prijatelji kažu da je Gaćina znao da je u minskom polju zaostala još jedna mina, ali nije htio odustati dok je nije pronašao.
Kod spomen obilježja vijence je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Općine Novigrad predvođeno načelnikom Klapanom, primoštenske i pridraške braniteljske udruge koju su predvodili predsjednici Joso Gracin i Branko Kokić Suve, bivša zastupnica Nevenka Marinović, te majka Luce, sin Jure, kćer Marica, unuk Filip, rodbina, suborci, žitelji Primoštena, Zečeva, Pridrage i Novigrada.
– U društvu se ponekad uspijem i nasmijati, ali pravog zaborava na mog Filipa nema dok živim. Zaista sam ponosna na svog sina i hvala svima što ga se još uvijek sjećaju. Neka ih dragi Bog i Gospe čuvaju, kroz suze će majka Luce.
Molitvu odrješenja je predvodio župnik Pridrage don Jure Zubović.