Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Živio Treći!

Autor: Mario Padelin

18.09.2012. 22:00


TREĆI PROGRAM HRVATSKE TELEVIZIJE  – RENESANSA HRT-A?
Iako su najavljivali (doduše, vrlo  skromno), početak rada trećeg programa HTV-a, nisam ni registrirao i  ne bih ni znao za njega da mi dobri  ljudi na to nisu skrenuli pažnju. A na  tom programu… Nevjerojatno! Fantastično! Već prvi dan De Sicini  “Kradljivci bicikla”, drugi dan Bergmanov “Fanny i Alexander”, a treći  dan sami dokumentarci i ciklus Chaplinovih filmova.  Osim tih bisera, tu je i puno drugih francuskih,  njemačkih, filipinskih, japanskih, belgijskih i talijanskih filmova. Dobro, ima i par američkih, ali jako  dobrih.
I sve bi bilo lijepo da sam to sve mogao i pogledati,  ali nisam, jer u kući mojih domaćina postoji samo  kabelska televizija, a na njoj nema HTV 3, što znači  da se treba pentrati na krov i igrati se s antenom koja  odavno nije u funkciji. A da sam je nekako i postavio,  domaćini nisu imali onu spravicu za pretvorbu  analognog u digitalni signal pa bi sve bilo uzalud. U  svakom slučaju, jako obećavajući početak, bar ako  ćemo suditi po onome što sam pročitao u TV-vodiču.
KERUM KOD STANKOVIĆA – NIŠTA OD FAJTA
Ovaj sam vikend bio u gradu i na moju žalost  šetao po njemu. Zanimljivo je koliko me ljudi  zaustavljalo i podsjećalo na to da je kod Stankovića ovaj put u gostima Kerum i da to obavezno  treba pogledati i komentirati. Nisam baš neki  politički komentator, također ne i Kerumov fan,  osobito otkako me njegovi (zlo)dostavljači bude  kamionima u 5 ujutro, a i ne zanima me previše što  on ima reći. Ipak, nisu mi ni telefonski dali mira pa  sam konačno sjeo pred televizor, u nedjelju točno  u dva (inače, ovu je emisiju gledalo preko pola  milijuna Hrvata). I što? Ništa. Ništa spektakularno, nikakve velike polemike, kontroverzne  istine, prijetnje odgrizanjem “gučka” i ostalih  dijelova ljudske anatomije…
Kerum je djelovao rezignirano i bezvoljno, a u  nekim situacijama, na moje veliko iznenađenje,  čak i odmjereno (to su oni trenuci kada usporava  govor) da ne kažem pristojno. Komentiranje rada  nove Vlade je bilo izrečeno jako, jako sporo,  pozitivno ocjenjivanje i znakovito, a da bi dao  materijala za medijske polemike spomenuo je i  neku opću srpsku bankarsku zavjeru. (Nevjerojatno je da se netko 22 godine nakon urušavanja  te države boji nekakve “jugoslavenske opcije”.  Koga je još briga za to?). Komentari gledatelja  očekivano crno-bijeli (a i te komentare treba  ukinuti jer samo smetaju), a jedini donekle  uzbudljiv trenutak je bio na kraju emisije kada se  Kerum pokušao dignuti iz stolice, što je napravio  vrlo, vrlo teško, a što ukazuje na to da bi trebao  malo smršati jer ne izgleda baš dobro… Mislim,  izgleda lošije nego inače.
GLEDAJUĆI SA STRANE
U trećem HTV-ovom Dnevniku ovoga ponedjeljka  razvila se velika polemika oko ovog Kerumovog  gostovanja, ali cijelu je stvar dodatno inhibirao i  događaj u Čakovcu gdje se, po tko zna koji put,  dogodilo da roditelji neromske djece protestiraju  pred školom u koju bi trebala ići i romska djeca.  Bune se jedni, bune se drugi, prijeti se blokadama  (hvala Bogu, nitko nije spominjao balvane), a mi iz  Zadra nemamo takvih dilema jer jednostavno nemamo dovoljno Roma za tako nešto. Neću sad o  našoj situaciji jer smo nedavno imali cijeli tekst na  tu temu, ali bilo je zanimljivo vidjeti tamošnjeg  župana (ili gradonačelnika, nisam siguran a nije ni  važno) koji je gostovao i dao svoju izjavu. Ovaj  neobično miran čovjek je rekao svoju verziju svega,  ne zaboravljajući napomenuti kako nekom tko gleda  sa strane to izgleda malo drukčije. 
SEVERINA I “BALKANSKA” TURNEJA
Na RTL-u su nam servirali jako važnu vijest, o  tome kako je Severina nastupala u Vršcu. Za one  mlađe koji to ne znaju – to je u Vojvodini, a  Vojvodina je (još uvijek) u Srbiji. Tamo je nisu  vidjeli s Milanom (to je inače njen muž, ako još  postoji netko u ovoj zemlji tko to još ne zna). To je  strašno važna vijest bez koje ja ne bih mogao usnuti  noćas. Jako mi je to važno, jer oni su tako lijep par  i strašno bi me pogodilo da se rastanu i te silne  milijune njegove dadu u dobrotvorne svrhe. Ali, šalu  na stranu. Novinar kaže da Severina kreće na  balkansku turneju. Dakle Rumunjska, Bugarska,  Grčka, Albanija… Da, Albanija. Moš´ mislit´. Ma  kakve su to pričice o balkanskoj turneji? Nastupit će  u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni, možda po jedan koncert  u Makedoniji i Crnoj Gori i to je to. Ups, zaboravio  sam Sloveniju, gdje također ima onih koji vole to što  ona pjeva, a što ja ne znam kako bih nazvao i u koju  to vreću spada, samo što Slovenija geografski nije  Balkan (iako, s obzirom kakvi im sve izvođači pune  dvorane – jest). Balkanska turneja? Pih
[email protected]