Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na lovnim terenima trideset i dva psa

18.09.2013. 22:00
Na lovnim terenima trideset i dva psa


U okviru priprema za početak lovne sezone 2013./2014. pod okriljem Hrvatskog kinološkog saveza iz Zagreba, a u organizaciji Kinološkog društva Dalmatinski pas iz Zadra i ninske Lovačke udruge Jarebica, ove je nedjelje na lovačkim terenima u Sabunikama i Ninskom blatu održana manifestacija smotre i ispita prirođenih osobina lovačkih pasa (IPO).
Susret s divljači
Na manifestaciji su bila ukupno trideset i dva psa od čega dvadeset i jedan kontinentalni ptičar (epanjel bretoni, njemački kratkodlaki i oštrodlaki ptičari te psi weimaraneri) te jedanaest engleskih ptičara (engleski seteri i pointeri) što su ih njihovi vlasnici na navedene lovne terene dovezli sa šireg područja Nina, Zadra te Ravnih kotara. Svi psi, što je za ovakav nastup izuzetno važno, došli su u priliku da se susretnu s divljači i to u prvom redu s fazanima, zečevima i jarebicama trčkama. Navedenu smotru oblika i ispita prirođenih osobina, to jest potpune lovne “zrelosti” navedenih pasa stručno su obavili renomirani kinološki suci članovi KD-a Dalmatinski pas i to dvojica vrhunskih zadarskih, hrvatskih i europskih kinoloških sudaca – dopredsjednik društva Neven Ljubičić iz Nina i Berislav Bere Pucar iz Crnog koji je ujedno i predsjednik Pointer kluba Hrvatske te Dragan Žuža iz Podgradine koji je ujedno tajnik KD-a Dalmatinski pas i predsjednik Seter kluba Hrvatske i Elvis Gospić iz Prkosa.
 – Izuzetno smo zadovoljni s onim što su psi iskazali na terenima. Ovim su se za njih stekli svi uvjeti po kojima u okviru Zakona o lovstvu od sada nesmetano mogu ići u lov. Isto tako u skladu s kinološkim propisima što ih propisuju Međunarodna kinološka federacija i Hrvatski kinološki savez mogu raditi uzgoj i imati valjane rodovnice koje su im priznate u čitavom svijetu. Svaki lovački pas kad navrši devet mjeseci života može napraviti IPO iako po zakonu o lovstvu može bez ovog ispita ići u lov do starosti od osamnaest mjeseci. To se onda smatra kao uvođenje mladog psa u lov, ali sad nakon ovog ispita svaki pas je dobio papirnatu potvrdu njegovih prirođenih osobina koja mu služi kao stvarna legitimacija dok je živ, kaže predsjednik KD-a Dalmatinski pas Branko Šare koji je također nazočio ovom događaju.
Jarebica i Diana
 – Budući da naše društvo s lovačkim udrugama Jarebicom iz Nina i Dianom iz Zadra ima izuzetno dobre i prijateljske odnose većina vlasnika pasa, koji su pristupili smotri, su članovi tih dviju udruga. Mi smo zbog toga s naše strane i ovaj put svima izišli u susret i izvršili IPO besplatno što činimo već više godina za redom. Inače, svakog vlasnika psa navedeni ispit koštao bi preko petsto kuna, dodaje predsjednik Šare te otkriva kako će se do konca tekuće 2013. godine na terenima Jarebice i Diane u Ninu i Zemuniku upriličiti nekoliko domaćih i svjetskih kinoloških manifestacija.
– Naredne nedjelje, 22. rujna na terenima Jarebice održat će se Županijsko prvenstvo u radu pasa ptičara i natjecanje za Kup sv. Hubert. Tom prilikom oformit ćemo tim koji će predstavljati našu županiju na državnom prvenstvu koje će se također kod nas održati 8., 9. i 10. studenog. Nadalje, u danima od 21. do 27. listopada bit ćemo suorganizatori sa HKS-om iz Zagreba u Kupu Mediterana te Svjetskom prvenstvu u radu pasa ptičara i lovnom kupu Sv. Hubert. Na ove tri međunarodne manifestacije očekujemo učešće preko dvadesetak svjetskih reprezentacija, zaključuje na kraju zadovoljno predsjednik KD-a Dalmatinski pas Branko Šare.