Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ponavlja razred zbog jedinice iz tehničkog!

18.09.2013. 22:00
Ponavlja razred zbog jedinice iz tehničkog!


Prema tvrdnjama mame predmetna je profesorica na njezinu kćer vikala dok je odgovarala, a ravnateljica tvrdi kako je učenica zasluženo pala jer ni na ista pitanja kao na prethodnom roku nije znala odgovore


Matea B. ove godine ponavlja šesti razred osnovne škole. To i ne bi bila vijest da nije u pitanju ponavljanje razreda iz predmeta koji se zove tehnička kultura što se, uz dužno poštovanje prema svim nastavnicima i profesorima toga predmeta, doista ne događa često.
Nije uspjela doći do predmetne nastavnice
Naime, njezina mama Tanja B. ogorčeno je rekla kako se nikada u povijesti Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru tako nešto nije dogodilo, a kako je naglasila, prema njezinim informacijama nije se nikada dogodilo ni u drugim osnovnim školama. Inače, Matea je bila dobra učenica koja je prolazila s trojkom.
– Zbog svega sam kćer premjestila u drugu školu. Ne mogu ni danas vjerovati da se to dogodilo i da mi dijete mora ponavljati godinu zbog tehničke kulture. Kada je izašla na drugi rok, profesorica je na nju i vikala, a to mi je potvrdila i njezina prijateljica iz razreda koja je bila na hodniku i sve je čula. Nakon toga me mala nazvala i rekla kako više ne može, i da dođem po nju jer joj je slabo, priča Matejina mama.
Još je dodala kako je htjela razgovarati i s predmetnom profesoricom Slavkom Oštrić, ali da do nje nije uspjela doći niti preko razrednice koja, kako smatra mama, u takvim situacijama treba poduzeti apsolutno sve što je u njezinoj moći da spasi što se može i pomogne učenici.
– Razrednica me čak spriječila da razgovaram s profesoricom tehničke kulture i pojasnila mi je da se nakon drugog roka više ništa ne može učiniti te da se nemam pravo niti žaliti. Čak sam i napisala žalbu koju nitko nije htio primiti. Na kraju još želim reći da bi se ravnateljica i svi nastavnici i profesori te škole trebali upitati zašto im se učenici svake godine ispisuju i premještaju u druge škole, ističe Matejina mama.
Matea je, nažalost, ovu “lekciju” naučila
S druge pak, strane ravnateljica Osnovne škole Bartola Kašića, Vesna Stojanov tvrdi da ništa nije sporno, da je učenica zasluženo pala razred te da je u školi bila i prosvjetna inspekcija koja nije utvrdila nikakvih nepravilnosti.
– Učenica je na kraju godine imala dvije negativne ocjene i to iz matematike i tehničke kulture. Upućena je na popravni ispit u lipnju iz oba predmeta. Matematiku je dobila pozitivnu ocjenu, a iz tehničke kulture je upućena na drugi rok u kolovozu. Na tom je roku dobila ista pitanja kao i u lipnju i nije znala odgovore. Odgovarala je naravno pred Komisijom i negativna ocjena Komisije je bila konačna. Nakon toga njezina je mama uputila zahtjev Učiteljskom vijeću da joj se odobri dodatni rok. Međutim, niti zakon, niti statut škole ne predviđaju dodatne rokove osim u slučaju bolesti ili neke druge objektivne spriječenosti, ali to opet nije dodatni rok. To naime, može biti samo odgoda drugog roka i Učiteljsko vijeće je taj zahtjev odbilo jer je neosnovan – pojasnila je ravnateljica Stojanov.
Nakon toga Matejina je mama uputila i prigovor prosvjetnoj inspekciji koja je došla u školu, obavila nadzor i nije utvrdila ni najmanju nepravilnost te je prigovor odbijen.
Matea B. sada svoju grešku “teško” plaća. Ponavlja šesti razred zbog tehničke kulture i zasigurno je ovu lekciju – naučila.