Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Spašavanje Košare nije uspjelo

18.09.2013. 22:00
Spašavanje Košare nije uspjelo


Kad se pojavila plivarica, dupin je zaronio i nestao u četrdesetak metara dubokome moru. Prestrašio se, vjerojatno je istraumatiziran jer je, pretpostavljam, ozlijeđen u “bliskom” susretu s ribarskim brodom, kazao je dr. Gomerčić


Jučerašnje spašavanje ozlijeđenog dupina Košare na južnoj strani otoka Pašmana, nažalost, nije uspjelo. Dr. Tomislav Gomerčić s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Udruge za zaštitu prirode Val, koji je dupina snimio 8. rujna, s kolegom Vedranom Sljepčevićem, veterinarom iz Karlovca, i ribarom Goranom Jabukom iz Murtera planirao je uhvatiti dupina u mrežu, dati mu injekciju antibiotika i pokušati ga osloboditi najlonske ribarske mreže koja mu je urasla u leđa.
– Dupina smo zatekli pokraj kaveza na ribogojilištu između otočića Košare i Pašmana, ali ni nakon dva sata nismo ga uspjeli uhvatiti. A kad se pojavila plivarica, dupin je zaronio i nestao u četrdesetak metara dubokome moru. Prestrašio se, vjerojatno je istraumatiziran jer je, pretpostavljam, ozlijeđen u “bliskom” susretu s ribarskim brodom, kazao je dr. Gomerčić. Dodao je da trenutačno ne razmatra novu opciju spašavanja, vjerojatno će se savjetovati s kolegama iz inozemstva koji u ovakvim akcijama imaju više iskustva i onda donijeti konačnu odluku.
Prema riječima dr. Gomerčića, informaciju o ozlijeđenom dupinu dobio je od ribara koji ga između Pašmana i Košare susreću posljednjih mjeseci. Dupin ima ozlijeđenu repnu peraju i najlonsku mrežu sraslu u tkivo, otežano pliva i roni, izoliran je, ostali ga dupini izbjegavaju. Zbog toga se vjerojatno i zadržava pokraj ribljih kaveza jer ima osiguranu hranu. Istraživači Instituta Plavi svijet iz Lošinja kažu, pak, kako su pregledom svoje fotodokumentacije ustanovili da je dupin Košara prvi put viđen još prošloga ljeta i već je tada oko tijela imao omotanu plastičnu strunu.
– Dobri dupini su snalažljivi, pa se tako i ovaj odlučio za lov uz riblju farmu, a to mu zasad omogućuje preživljavanje. Nisam siguran koliko će biti uspješna akcija spašavanja jer se divlji dupini jako, jako teško love. Pretpostavimo da dupina ulove i operiraju, što bi se kasnije događalo s njim, pita se Grgur Pleslić iz Plavog svijeta, jer, po njegovu mišljenju, Hrvatska nema uvjete u kojima bi se operirani dupin mogao oporaviti.