Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Crvenkapica – neizostavna priča svakog djetinjstva

18.09.2016. 22:00
Crvenkapica – neizostavna priča svakog djetinjstva


Mala Bruna – prekrasna, plavokosa trogodišnjakinja nije baš bila zadovoljna kad se pojavio vuk. Po prvi puta je jučer došla u zadarsko Kazalište lutaka odgledati Crvenkapicu, ali nije izdržala do kraja jer vuk…
Naime, jučer je počela nova sezona zadarskog Kazališta lutaka, a kao i svake godine od 1. siječnja daleke 1952. godine, od kada ovo lutkarsko Kazalište- jedno od najboljih u zemlji, otvara svoja vrata, sezona počinje kultnom Crvenkapicom. Kazalište je jučer bilo puno, tražila se i ulaznica više, ali mjesta nažalost, za svu djecu i njihovu pratnju nije bilo.
Prvi puta Crvenkapicu je došao pogledati i sedmogodišnji Marko, dijete s posebnim potrebama, no ubrzo je i on izašao suznih očiju jer, kako je pojasnila njegova mama, ni njemu nije vuk – “baš legao”, a petogodišnja Antea se više od vuka uplašila lovca Luke. Crvenkapicu je došla pogledati drugi put. Njoj su najviše zasmetali pucnji iz lovčeve puške.
– Ne voli pucanje – rekla je uz smijeh Anteina mama.
Sva ostala djeca u dvorani ostala su do kraja te su razgoračenih očiju gledala sve što se zbiva, a njihove su reakcije pratile svaki detalj radnje predstave. Moglo se tu čuti i smijeha i pomalo plača, ali na kraju uvijek sve završi oduševljenim pljeskom i pjesmom.
Jedan od najpoznatijih zadarskih lutkara Zlatko Košta otkrio je na kraju da doista ne zna broja predstava Crvenkapice u kojima je odigrao upravo ulogu “strašnog” vuka, koje ga, kaže, nisu umorile.
– Nije mi dosadilo. Svaka nova predstava je novi izazov, a reakcije djece su – čudo. Crvenkapica je s vremenom postala brend našeg kazališta – mišljenja je Zlatko Košta. Njegova kolegica Gabrijela Meštrović Maštruko, pak, već 30 godina igra Ivicu i dalje ga obožava.
– Ivica je jedan nestašan dečko, ali dobar u duši. I već 30 godina je zaljubljen u Crvenkapicu, a ja i dalje “guštam”. Svaki je puta nešto novo i svaki puta iznova dajem cijelu sebe – otkriva zadarska glumica. Asja Rebac u zadarskom je Kazalištu lutaka 35, a Crvenkpicu igra već više od 20 godina.
– U početku sam igrala vilu, a onda je jednom zgodom naša kolegica Milena Dundov ostala bez glasa i samo mi je prije početka predstave gurnula lutku u ruku i to je bilo – to. Možda će zvučati nevjerojatno poslije toliko godina, ali i danas prije svake predstave imam tremu. Onu pozitivnu, naravno – otkrila je uz smijeh “Crvenkapica”.
Dvostuku ulogu – bake i majke, igra nova “snaga” zadarskog Kazališta lutaka – Irena Bausović, koja se zadarskom ansamblu pridružila 2009. godine, kao prva glumica sa završenom lutkarskom akademijom u Osijeku.
– Obožavam svoje uloge i meni je izazov upravo to što u istoj predstavi igram i baku i majku pa se u tek nekoliko minuta moram transformirati u dvije različite uloge. Inače, obožavam Crvenkapicu i sretna sam ovdje u Kazalištu. Sjajna je atmosfera i imam predivne kolege – rekla je mlada glumica, dok su njezine starije kolegice dodale kako je divno upravo to što se Kazalište jača i osvježava mladim snagama i školovanim ljudima jer osim Irene Bausović, u Kazalište je došao i još jedan mladi glumac – lutkar, sa završenom osječkom Akademijom, Dominik Karakašić.
Tako je Crvenkapica postala i do danas ostala tradicija otvorenja kazališne sezone i svojevrsna “vremenska kapsula” Kazališta lutaka Zadar, koja se ni do danas nije mijenjala.