Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Izbjegli sudbinu Nadina i Škabrnje

18.09.2016. 22:00
Izbjegli sudbinu Nadina i Škabrnje


Polača je jučer obilježila 25. obljetnicu progonstva. Izaslanstva Općine Polača, PU zadarske Policijska postaja Benkovac, Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci, ratnih postrojbi policije iz Biograda i Benkovca i rezervne policije vijence i svijeće postavljeni su na brdu Štrkovača, mjestu pogibije Franka Lisice, te kod centralnog križa na groblju u Polači. Najmanje je nazočno bilo mještana Polače, tek nekoliko. Molitvu odrješenja je u zajedništvu subraćom svećenicima predvodio mladomisnik don Tomislav Kutleša.
Prigodni govor i prisjećanje na te sudbonosne dane na početku Domovinskog rata nazočnima je izrekao Viktor Prtenjača Vito, načelnik Općine Polača.
– Bilo je teško, puno je bilo nepoznanica, jer ti ljudi tada nisu znali koji im je rezervni položaj, prisjetio se tog vremena polački načelnik, dodajući kako su u Biogradu i Sv. Filip i Jakovu primljeni toliko srdačno da su svi civili smješteni na vrlo kvalitetan i organiziran način.
Napomenuo je kako su u to vrijeme na području Polače bili pripadnici specijalne i temeljne policije, ali i mještani koji su branili svoja ognjišta.
– Najveće dojmove nose policajci koji su tada čuvali mjesto, ali tu je bio i rezervni sastav Polačana, onih koji su imali sreću biti naoružani. Mi smo bili gotovo nikako naoružani i nismo imali mogućnost suprotstaviti se jakoj snazi tih četničkih odmetnika na čijoj je strani bio JNA. Hvala Bogu da smo uspjeli izvući civile, jer znamo kako su nakon toga prošla susjedna mjesta Nadin i Škabrnja, govori Prtenjača.
Nakon prigodnog obilježavanja Dana progonstva Polačana druženje se nastavilo uz lovački ručak u velikom Lovačkom domu u Tinju.