Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obnovljen bokanjački bunar, izgrađen most ljubavi i mira

18.09.2016. 22:00
Obnovljen bokanjački bunar, izgrađen most ljubavi i mira


Kako bi otrgnuli zaboravu izvorne povijesne vrednote svoga mjesta te ih kao takve ostavili u nasljeđe najmlađim naraštajima Bokanjca, tamošnji građevinar i humanist Ive Bevanda pokrenuo je inicijativu uređenja povijesnih seoskih bunara i njihovog okoliša.
Riječ je o vodocrpilištima koja su smještena pod dugovječnim stablom jablana i Derinom murvom i to dvjestotinjak metara od zadnjih kuća na sjeveru Bokanjca na putu prema polju, a koja datiraju još iz srednjeg vijeka. Austrougarska vlast ih je za vladavine našim prostorima dogradila, a talijanska vlast ih je četrdesetih godina prošlog stoljeća dodatno opremila. Bunari su žiteljima Bokanjca u ne tako davnoj prošlosti bili izvor pitke vode, a uz to i mjesta pored kojih se prala roba da bi tijekom Domovinskog rata za vrijeme neprijateljske okupacije zadarskog zaleđa stanovnicima ne samo Bokanjca već i grada Zadra poslužila kao jedini i glavni izvori pitke vode. Detaljno su čišćeni prije tri godine, a njihova dubina se kreće između 7 i 8 metara i nikada još nisu presušili.
Vidjevši da šira zajednica ne poduzima određene korake i da bunari polako, ali sigurno kreću prema zaboravu i zapostavljanju, građevinar Bevanda pokrenuo je akciju. Bezrezervnu podršku dalo mu je Društvu Bokanjac i njegov predsjednik Ivica Mrkić. Svojim radom i osobnim novčanim sredstvima te uz nemjerljivu financijsku pomoć vjernih sponzora (Auto-elektro Matešić, Marija Galovića, Ante Vukića, Sandija Pestića, Nina Pestića, Ede Duruta, Irene Zubović, Rose Pavić, Vilija Vukića i kamenoklesara Ive Dujića) obnovio je za sada jedan bunar kojemu je izrađena i postavljena nova bunarska kruna, popločan okoliš, uređeno nekadašnje pojilište stoke.
Pored navedenoga pripadajući okoliš veličine 300 metara četvornih, koji je donedavno bio zapušten i zarastao u kupinu i draču sada je priveden svrsi. Prostor oko bunara, oaza zelenila i mira, pretvorena je u zabavni park za bokanjačke mališane na kojemu su postavljene ljuljačke, tobogani, klackalice, klupe, a izgrađen je i most ljubavi i mira. Bunari sa svim novim pripadajućim sadržajima sada su ponovno omiljeno izletište ne samo Bokanjana, a za lijepog vremena posjećuju ga u jutarnjim i prijepodnevnim satima i polaznici bokanjačkog dječjeg vrtića s njihovim tetama gdje ostaju i po nekoliko sati u dječjoj igri, veselju i radosti.