Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poticaji poljoprivrednicima, malim gospodarstvenicima i tradicijskim obrtima

18.09.2016. 22:00
Poticaji poljoprivrednicima, malim gospodarstvenicima i tradicijskim obrtima


U cilju povećanja gospodarske konkurentnosti i održivog poslovanja zadarskog gospodarstva, Upravni odjel Grada Zadra za gospodarstvo i obrtništvo planira do kraja godine realizirati tri Programa potpora kojima ćemo dodjeljivati direktne potpore poljoprivrednim gospodarstvima, malom i srednjem poduzetništvu te obrtništvu.
– Programom potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim smo definirali niz poticajnih mjera za naše poljoprivrednike i za koje smo zatražili mišljenje resornog Ministarstava o usklađenosti istih sa Uredbama Komisije EU planiramo objaviti Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora krajem mjeseca listopada. Za provođenje ovog Programa u Proračunu Grada Zadra za 2016.g. osigurali 300.000 kuna, a očekujemo da bi potporu moglo ostvariti 50-ak poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem u Gradu Zadru, ističe Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i obrtništvo grada Zadra.
Spašena zanimanja
Za provođenje Programa potpora tradicijskim i umjetničkim obrtima kojemu je osnovni cilj očuvanje tradicijskih obrta u Gradu Zadru (krojači, kovači, postolari, urari, dimnjačari i slična zanimanja) osigurano je 100.000 kuna, a sukladno iskustvima iz prethodnih godina očekuje se da bi potporu moglo ostvariti 20-ak tradicijskih obrta. Javni poziv za dodjelu potpora po ovom Programu planira se provesti početkom mjeseca listopada.
Ovaj program prošlih je godina nailazio na plodno tlo, te je njime spašeno više tradicijskih zanimanja koja su bila pred gašenjem ili su već izumrla pa ponovno oživjela. Spomenimo kako su je u 2015. dobili, npr. bračni par Jagoda i Leo Bašić koji izrađuju jedinstveni pisaći pribor od maslinova drva i vinove loze, ali i brusač noževa Neven Glavić, Anita Tenšek, Dragana Kužat, Anka Isaković, Vinko Pavlović, Gjon Serreqi, Meri Štokić i Slavko Matošić, Senad Smailagić, Nediljko Galešić, Renata Lučić, Ljiljana Šatalić, Snježana Ćulibrk… Vrijedni obrtnici čiji bi posao teško preživio bez gradske potpore.
Tradicijski i umjetnički obrti
Inače, tradicijski obrti su: bačvar, bakrokotlar, četkar, dimnjačar, kišobranar, kitničar, klobučar, knjigoveža, košarač (izrada predmeta od slame i pruća), kovač, brusač, krznar, lončar, mlinar, pećar (izrada i slaganje keramičkih peći), postolar (ručna izrada i popravak obuće), remenar, torbar (proizvodnja i popravak predmeta od kože), restaurator, svjećar, medičar, licitar, tkalac na tkalačkom stanu, urar (isključivo održavanje i popravci), užar, vlasuljar, proizvođač suvenira na tradicionalan način, krojač (šivanje po mjeri, popravci odjeće), fotograf (isključivo održavanje i popravci), čokolatijer (ručna izrada čokoladnih delikatesa) i druge djelatnosti koje se obavljaju na tradicionalan način.
Umjetnički obrti su: puhanje stakla, brušenje stakla i kristala, izrada vitraja, lijevanje (odljevi umjetničkih predmeta), puškar (izrada i popravak unikatnog oružja), graditelj glazbala, zlatovez i čipkarstvo, izrada i restauriranje narodnih nošnji, zlatar – filigranist, ručno kovanje – umjetnička bravarija.
Treći program je Program poticanja malog gospodarstva, kojim se potiče jačanje konkurentnosti istog,a potpore se dodjeljuju prerađivačkom i ICT sektoru. Za ovu namjenu u Proračunu Grada Zadra osigurano je 300.000 kuna, a očekuje se da bi potporu moglo ostvariti 20-ak malih poduzetnika i obrtnika.
Početnici u Poduzetničkom inkubatoru
– U gore navedene Programe koje planiramo realizirati do kraja godine bitno je naglasiti da od početka ove godine subvencioniramo zakup poslovnog prostora poduzetnicima početnicima koji posluju u Poduzetničkom inkubatoru. Radi se o sveukupno 20-ak poduzetnika početnika i za ovu namjenu u našem proračunu osigurali smo iznos od 430.000,00 kuna. Također, kontinuirano se tijekom cijele godine provodi i Program subvencioniranja kamata na kredite poduzetnicima u suradnji sa OTP bankom i za provođenje ovog Programa osigurali smo 200.000,00 kuna, a potporu po istom trenutno ostvaruje 22 poduzetnika i obrtnika, ističe Katić
Dakle, sveukupne direktne mjere potpore zadarskom gospodarstvu koje provodi ovaj Upravni odjel u 2016. godini iznose 1.330.000,00 kuna, a direktne potpore trebalo bi ostvariti preko 100 gospodarskih subjekata. Ako tome pridodamo i iznos od 900.000,00 kuna koliko se izdvaja za Projekt Ryanair koji ima iznimnu važnost za lokalno gospodarstvo (poglavito za sektor uslužnih djelatnosti i trgovine) tada se sveukupni iznos potpore penje na 2.230.000,00 kuna.