Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Put iz tame u svjetlo

Autor: Ines Grbić

18.10.2008. 22:00
Put iz tame u svjetlo

Foto: Ines GRBIĆ



Njihov put je put koji vodi “iz tame u svjetlo”, njihova radost proizlazi iz života u vjeri, koja obogaćuje i daje smisao svakom događaju. Njihovo iskustvo i konkretan život ukorijenjeni su u euharistiji, u Riječi Božjoj i u svetoj krunici, rekao je don Marino Ninčević


Bratovština sv. Nikole zajednice “Cenacolo” u Jankolovici pokraj Biograda u subotu je proslavila desetu godišnjicu svog postojanja i djelovanja. Svečano misno slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Torovima kod Biograda predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Za vrijeme svete mise mons. Prenđa je podijelio i sakramente kršćanske inicijacije jedanaestorici mladića iz zajednice “Cenacolo”.
Nakon euharistije svečani program i susret štićenika s njihovim roditeljima, prijateljima, dobročiniteljima, nadbiskupom i duhovnikom don Marinom Ninčevićem nastavio se u prostorima zajednice u Biogradu. Za tu svečanu prigodu u znak podrške u zajednicu u Jankolovici pristigli su i mladići iz svih kuća Cenacola u Hrvatskoj. Velik dan je popraćen razgovorom brojnih sudionika, roditelja i prijatelja u razmjeni brojnih iskustava Božje ljubavi u njihovom životu te dirljivim susretima.
 Luka Bogdan je u znak zahvalnosti uime mladića zajednice “Cenacolo” darovao nadbiskupu krunicu od masline, ručni rad, koja je nazvana znakom duhovne povezanosti i trajne molitve. Uz nekoliko svećenika proslavi je sudjelovao i župnik don Nikola Tokić te don Ivan Filipović, svećenik rodom iz Đakova, s prebivalištem u Saluzzu, u matičnoj kući “Cenacolo”.
 Zajednica “Cenacolo” ima šezdesetak kuća širom svijeta, a u Hrvatskoj djeluje osam kuća s još dvije kuće u Međugorju. U Jankolovici se nalazi tridesetak štićenika. – Ove godine zajednica “Cenacolo” slavi svoj srebrni jubilej, 25 godina postojanja. Dragi prijatelji, dobročinitelji, mladići i roditelji, neka Bog nagradi vaše žrtve, ispuni vaše nade i iščekivanja, da se unaprijed možete uvijek radovati svojima i sa svojima.
Kršćanski put oslobođenja i ozdravljenja kojim hode mladići i djevojke u ovoj zajednici, živi je znak uskrslog Gospodina prisutnog u današnjem svijetu. To je put obraćenja njih samih, ali i put koji potiče na obraćenje njihove obitelji i sve nas koji se s njima susrećemo. Njihov put je put koji vodi “iz tame u svjetlo”, njihova radost proizlazi iz života u vjeri, koja obogaćuje i daje smisao svakom događaju. Njihovo iskustvo i konkretan život ukorijenjeni su u euharistiji, u Riječi Božjoj i u svetoj krunici. Ovi mladi iz zajednice “Cenacolo” su nam dokaz da u našim srcima ne smije biti sumnji koje se pretvaraju u pitanja: može li se danas što učiniti za mlade, ovakve kakvi jesu? Mi svojom snagom ne možemo, ali Krist uskrsli može, to je svjedočanstvo i ovih mladića i djevojaka iz zajednice “Cenacolo”, kao i mnogih drugih. Ovi mladi koji su danas pred vama upravo to svjedoče, rekao je don Marino Ninčević te se zahvalio ocu nadbiskupu na očinskoj skrbi i podršci koju od početka pruža bratovštini, kako duhovnoj tako i materijalnoj. 
– Pozvani ste ustrajati u dobru, jer vas Gospodin vodi snagom svoga Duha da budete njegovi suradnici. Bog nam progovara po svojoj Riječi, nadahnutoj iz Starog zavjeta, kao i riječi apostola. Ona seže duboko u naša srca, izdvaja se na početku propovijedi mons. Prenđe uz poziv na izgradnju trajnog zajedništva s Bogom po sakramentima, Božjem milosrđu i praštanju, jer tako se može doseći iskustvo da je Bog ne samo na našem putu, nego i u našem životu, da ga vodi, mijenja i podržava.
Don Ivan Filipović prenio je poruke i pozdrave s. Elvire koja je utemeljila zajednicu “Cenacolo” u Jankolovici, 1998. godine. Također, čulo se o Božjoj brizi i inicijativi zajednice za mlade koji su se izgubili u ovisnosti, drogama i svemu onome što nudi ovaj svijet i preko čega ih zlo provocira. Ti mladi, kaže don Ivan, sve su svjesniji da im je mjesto u Crkvi, te da mogu nalaziti život u njoj.


 NEMOJTE SE OBESHRABRITI!




– Jako me dojmio ovaj put put iz tame u svjetlo, iz tame i smrti u život i još uvijek smo na tom putu. Imam iskustvo i svjestan sam što Crkva može učiniti za mlade koji su na samom dnu, uništeni, ali uz njezinu pomoć ozdravljeni. Vidim koliko je bitno da se ponovno vrate u nju preko sakramenata koji ulaze u njihovu dušu i srce te ih mijenjaju. Droga nema zadnju riječ. Droga je velika drama u životu,… Mladići u zajednici mogu doživjeti povratak Bogu i u novi život. Želio bih im ostaviti poruku nade, da pomoć postoji i da ih Gospodin čeka raširenih ruku. Nemojte se obeshrabriti. Droga je problem s kojim se treba suočiti, hrabro pogledati u oči i prepustiti se Bogu koji može čovjeka izvući iz tog zla i povesti ga novim putem. Kroz put ozdravljenja najvažnije je susresti Krista i iz tog susreta živjeti, poručio je don Ivan Filipović.


 OVDJE SE ŽIVI KROZ ISTINU


– S nestrpljenjem i molitvom sam čekao ovaj dan, po kojem još više mogu biti bliži Kristu. U zajednici sam skoro dvije godine i dobro se osjećam. Sviđa mi se način života u zajednici, koji me naučila, jer živi se kroz istinu i to mi se najviše sviđa, rekao nam je jedan od mladića.
– Najsretnija sam majka na svijetu, najprije zato jer se moj sin osjeća dobro i zaboravio je drogu, u kratkom razgovoru podijelila je s nama svoje iskustvo jedna majka.