Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Konačno sastanak zadarskih studenata i uprave Sveučilišta

18.10.2010. 22:00
Konačno sastanak zadarskih studenata i uprave Sveučilišta


Nakon niza poduzetih akcija, počevši od tribine, pokretanja peticija, pa do posjeta nadležnom ministarstvu, zadarski studenti konačno su dobili prvi znak za pravi dijalog između njih i uprave Sveučilišta u Zadru. Naime, u ponedjeljak navečer pristigla je službena potvrda Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje je zatražilo zajednički sastanak uprave Sveučilišta, predstavnika Studentskog zbora te predstavnika Ministarstva:
-Sastanak bi se trebao odviti do kraja ovog tjedna, no sve ovisi o rektorovim obavezama kazala je predsjednica Skupštine Studentskog zbora Marina Raspović.
Predstavnici Studentskog zbora su se s ravnateljem uprave za visoko obrazovanje Vitom Turšićem sastali u petak. Na sastanku su mu iznijeli svoje probleme, ali i primili podršku ministarstva, kao i upute što se može, a što ne može napraviti, pojasnila je Raspović.
Sastanak spomenutih triju strana rezultat je te podrške, a ono što studenti očekuju od njega jest razgovor o spornim odlukama senata, njihovo preispitivanje je kompromis s kojim bi se umanjila šteta koja je nastala donošenjem tih odluka. U ponedjeljak je tako održana i Skupština Studentskog zbora gdje je izvješteno od razgovoru u ministarstvu, a određeni su i daljnji koraci, ovisno o uspješnosti sastanka s upravom Sveučilišta ovaj tjedan.
Inače, do sada studenti nisu imali niti jednu službenu reakciju od uprave Sveučilišta i zakazivanje sastanka predstavlja jednu stepenicu više, pojasnila je Raspović:
-Želimo da studentski predstavnici ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka. Jer, nije cilj da se donese odluke sa stajališta prava, već se one moraju donositi sa stajališta prakse, zaključila je.
Što se tiče pak peticije koja se posljednjih tjedana potpisuje među studentima, ona će teći do daljnjeg, odnosno dok se ne skupi dovoljan broj potpisa s kojima će se moći nešto i napraviti:
-Za sada je skupljeno nešto više od dvije tisuće potpisa, a očekujemo ih i više. Teško je govoriti o bilo kakvim konkretnijim očekivanjima, no svakako ćemo s rezultatima peticije upoznati i upravu Sveučilišta, kao i nadležno Ministarstvo, kazala je Raspović.