Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Besparica odgodila izgradnju novog azila za pse na Bokanjcu

18.10.2011. 22:00
Besparica odgodila izgradnju novog azila za pse na Bokanjcu


Kako sada stvari stoje azil za pse još se neko vrijeme neće preseliti sa Žmirića na predviđenu lokaciju iznad Bokanjca. Iako je pripremljena gotovo sva dokumentacija, osim potvrde glavnog projekta, aktualna besparica odložit će izgradnju azila u „punom profilu”. Kako nam je rekao gradski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut, prema arhitektonskoj procijeni samo prva faza izgradnje azila koštala bi 2 milijuna kuna. Tvrtka Konus iz Zadra izračunala je da se spomenuta cijena odnosi samo na grube građevinske radove. Grad Zadar trenutačno nema tog novca, a niti ih je predvidio u sljedećem proračunu.
– Mi u Gradu Zadru mislimo da bi se azil mogao privesti svrsi za oko milijun kuna. Međutim, i taj iznos planiramo skupiti donacijama za koja već sada imamo obećanja. Ako se sve realizira, preseljenje sa Žmirića bi izveli do idućeg ljeta, rekao nam je na početku razgovora Mario Pešut.
Samo održavanje azila preuzela bi udruga za zaštitu životinja oko čega se ovih dana vode pregovori. Azil bi u konačnici funkcionirao kao sklonište za cijelu županiju s tim da bi troškove, ovisno o broju stanovnika, preuzele općine i gradovi u Zadarskoj županiji. Procjenjuje se da bi ukupni godišnji troškovi održavanja azila iznosili 350.000 kuna. Grad Zadar bi plaćao pola tog iznosa ili oko 154.000 kuna, a najmanji iznos, oko 1.500 kuna, plaćale bi općine poput Tkona, Povljane ili Kukljice. Na takav način održavanja, kaže Pešut, pristala je većina jedinica lokalne samouprave, pa se potpisivanje ugovora očekuje za mjesec dana kako bi financiranje azila gradovi i općine mogli staviti u svoje proračune za 2012. Inače, trenutačno se u azilu nalazi oko 200 pasa, a zanimljivo je da je nekoliko stotina napuštenih pasa udomljeno u Italiji i Austriji.