Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Iako se očekivala presuda, Sudsko vijeće “preotvorilo” slučaj

18.10.2011. 22:00
Iako se očekivala presuda, Sudsko vijeće “preotvorilo” slučaj


Za pljačku je optužen Siniša Gulić Purge, a njemu se opet sudilo na traženje Vrhovnog suda Republike Hrvatske nakon više od osam godina. On je nakon prvog suđenja u prosincu 2003. godine bio oslobođen od optužbi zbog nedostatka dokaza. Ni sada svi dokazi nisu u potpunosti rasvijetljeni


Iako se jučer očekivalo kako će biti donesena presuda protiv 39-godišnjeg Siniše Gulića Purge zbog pljačke poslovnice Splitske banke još prije osam godina, to se nije dogodilo jer je Sudsko vijeće, kojim je predsjedala Dijana Grancarić, zaključilo kako još nisu nedvojbeno i u potpunosti rasvijetljene sve činjenice i dokazi, pa je slučaj “preotvoren”, a suđenje će se nastaviti početkom prosinca.
Siniši Guliću se podsjećamo, opet sudilo na traženje Vrhovnog suda Republike Hrvatske nakon više od osam godina. On je nakon prvog suđenja u prosincu 2003. godine bio oslobođen od optužbi za pljačku poslovnice zbog nedostatka dokaza.
A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, njemu se stavlja na teret da je 26. ožujka 2003. godine oko 19.15 sati na Putu Petrića u Zadru – “s ciljem da se domogne veće količine novca, maskiran u vojnu jaknu maslinasto zelene boje s kapuljačom i maramom preko lica te rukavicama, držeći poluautomatsku pušku marke “crvena zastava” – ušao u poslovnicu Splitske banke, zaprijetio zaposlenicama i zapovjedio im da u roku od “pet sekundi napune plastičnu vrećicu s novcem napominjući da mu slože strani novac”, a ukrao je sveukupno oko 230 tisuća kuna.
– Bilo je to sada već jako davno, ali i sada se dobro sjećam užasa koji sam proživjela. Kada je u mene uperio veliku pušku, mislila sam da se radi o posljednjim trenucima mog života. Bio je potpuno maskiran i jako, jako nervozan. I upravo me ta njegova nervoza najviše plašila – ispričala je na prošloj glavnoj raspravi u ulozi svjedokinje, zaposlenica poslovnice Splitske banke.
Dodala je tada kako njegov ulazak u poslovnicu nije vidjela, a niti čula. Radila je za šalterom i tek kada je u jednom trenutku podigla pogled ispred sebe je ugledala maskiranog muškarca s puškom u ruci koji je povikao: “Ovo je pljačka!” Naglasila je kako je unatoč užasu koji ju je obuzimao nastojala ostati mirna i pribrana koliko je to bilo moguće, jer je bila najstarija zaposlenica.
Tada je trebala svjedočiti i sestra optuženog Gulića, međutim, ona je iskoristila zakonsku blagodat nesvjedočenja.
Inače, Siniši Guliću istom se optužnicom stavljala na teret i droga. Naime, on je prema optužnici, 6. svibnja 2003. godine, u Ulici Milke Trnine u Zadru u kući u kojoj je živio sakrio plastičnu kutiju sa sedam plastičnih vrećica u kojima se nalazilo oko 0,88 grama heroina i nešto “trave”, a tužiteljstvo je smatralo kako je to – “ostatak od ranije veće nabavljene količine koju je u međuvremenu prodao ovisnicima u Zadru”. Zbog tog kaznenog djela – posjeda u cilju prodaje droge, Gulić je nepravomoćno bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od godine i pol.
Gulić se brani sa slobode, tako da se jučer nije ni pojavio u sudnici zadarskog Županijskog suda.