Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sud u Birminghamu proglasio bankrot benda UB40

18.10.2011. 22:00
Sud u Birminghamu proglasio bankrot benda UB40


Sve ostalo je nekakva novija povijest suradnje koja se razgranala na lounge bar, festival elektronske muzike, suradnju dviju zemalja koja je napravila korak dalje prošloljetnim susretom hrvatskih i britanskih gospodarstvenika, a na glazbenom planu je kulminirala ovo ljeto koncertom benda UB40 na Forumu
Britanski mnogočlani bend UB40 koji su Zadrani mogli vidjeti na Forumu posljednjeg dana srpnja ove godine, bankrotirao je. Prva asocijacija na bend UB40 posljednjih je godina svakako lounge bar Garden, Garden festival, odnosno njihov vlasnik i utemeljitelj Nick Colgan koji je bio dugogodišnji producent grupe.
Sve je počelo jednog vrućeg dana u kolovozu 2003. godine kada su u podvelebitski Ražanac na odmor stigli Nick i njegov prijatelj Jimmy Brown, inače bubnjar benda. Kasnije su stotinu puta za medije izjavili kako su se odmah zaljubili u krajolik, a kada su došli u Zadar sumnje više nije bilo. Još jedan posjet sa suprugom Charlotte i Nickova se obitelj, koju uz njega i Charlotte čine i dvoje djece, iz Birminghama preselila u Petrčane.
Sve ostalo je nekakva novija povijest suradnje koja se razgranala na lounge bar, festival elektronske muzike, suradnju dviju zemalja koja je napravila korak dalje prošloljetnim susretom hrvatskih i britanskih gospodarstvenika, a na glazbenom planu je kulminirala ovo ljeto koncertom benda UB40 na Forumu.
Nakon Zadra bend je nastupio na još nekoliko koncerata u Velikoj Britaniji, na Cipru, u Nizozemskoj, Irskoj i Belgiji.
Sud u Birminghamu donio je odluku o bankrotu protiv četvorice članova grupe. Tomu je prethodila propast njihove izdavačke kuće DEP International, kao i problemi s upravljanjem financijama benda koji je doveo do razlaza među nekim članovima. Sud u Birminghamu službeno je objavio da su Brian Travers, Jimmy Brown, Terence Oswald (obožavateljima poznatiji kao Astro) i Norman Hassan – bankrotirali.
Ali Campbell, frontmen i najpoznatiji član benda, izjavio je da ovakva odluka pokazuje da je bio u pravu kada je još tamo 2008. godine odlučio napustiti bend. Odluka o bankrotu, laičkim rječnikom rečeno, znači da će poreznici moći zaplijeniti imovinu benda kako bi naplatili njihove dugove. Bankrot je objavljen u isto vrijeme kad je UB40 dobio nagradu Performing Rights Society u pubu Kings Heath u Birminghamu, mjestu gdje je prvi put nastupio 1978. godine.
UB40 je u 33 godine dugoj karijeri prodao 70 milijuna ploča, a hit-singlovima Red Red Wine, I Got You Babe i Kingston Town pustošili su top ljestvicama.
Ipak, očito im ni stara slava ni popriličnih 100.000 eura za zadarski koncert nisu pomogli u rješavanju financijskih i inih problema.


 COLGAN: JOŠ SAM U ŠOKU


– Upravo sam i ja saznao vijesti, nisam još došao k sebi. Ovo je uistinu tužan dan. To je bend koji je prodao tolike milijune albuma diljem svijeta…, kazao nam je u četvrtak ujutro Nick Colgan koji je i dalje u stalnom kontaktu s prijateljima iz benda.
– Znao sam za taj slučaj s financijama koji je bio na sudu, ali ni za milijun godina ne bih bio predvidio da će se ovako završiti. Ne znam detalje, znam samo da su u posljednje vrijeme snimali novi album koji su planirali izdati u siječnju. I siguran sam da će biti nešto posebno kad ugleda svjetlo dana. Teško mi je kao glazbeniku govoriti o stvarima kao što su sud i financije, ja samo znam da je UB40 najprodavaniji reggae bend na svijetu i potpuno sam siguran da ovo što smo dosad imali prilike slušati i gledati nije posljednje od njih – zaključio je Colgan.