Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za ratni zločin u Lovincu Čubrilo osuđen na 15 godina zatvora

18.10.2011. 22:00
Za ratni zločin u Lovincu Čubrilo osuđen na 15 godina zatvora


Radoslav Čubrilo je osuđen u svojstvu zapovjednika paravojne tzv. Velebitske jedinice koja je 5. kolovoza 1991. godine mučki likvidirala pet Hrvata iz Lovinca


Vijeće riječkoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić jučer je osudilo u odsutnosti Radoslava Čubrila (57) na maksimalnih 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Čubrilo je osuđen u svojstvu zapovjednika paravojne tzv. Velebitske jedinice koja je 5. kolovoza 1991. godine nedaleko od Lovinca mučki likvidirala pet Hrvata iz Lovinca. On je protivno Ženevskim konvencijama i dvama protokolima istih konvencija naredio nepoznatim vojnicima svoje paravojne Velebitske jedinice da likvidiraju civile iz Lovinca. Tom prilikom ubijeni su Stjepan Katalinić, Jure Sekulić, Marko Pavičić, Ivan Ivezić i Martin Sekulić.
Četnički vojvoda
U obrazloženju presude sutkinja Kovačić je pojasnila da je osuđujuća presuda donijeta na temelju rezultata dokaznog postupka. Saslušano je 33 svjedoka, dva sudska vještaka balističke odnosno sudsko-medicinske struke, u Lovincu je obavljena rekonstrukcija i pregledane su CD snimke. Sutkinja je u obrazloženju posebno navela iskaze više svjedoka koji su iskazivali da je Čubrilo u Raduču osnovao Velebitsku jedinicu, da je bio arogantan i sklon nasilju. Bio je Alfa i Omega organizirane pobune protiv RH i samoproglašeni četnički vojvoda.
Konkretno, dokazano je kako je Čubrilo je 5. kolovoza 1991. godine bio u Lovincu sa svojom paravojnom jedinicom i tom prilikom, osim palenja i pljačkanja, zarobio je šest Lovinčana. Tijekom popodneva poslao je zarobljenog Marka Račića u Lovinac s porukom da MUP-ovci napuste Lovinac jer će u suprotnom ubiti taoce. Račić je poruku prenesao policiji u Lovincu, a leševi svih petero Lovinčana su uskoro pronađeni nedaleko od Lovinca.
Pucano u leđa
Sutkinja je navela da tijekom sudskog postupka nije saslušan niti jedan očevidac zločina, ali iskazi svjedoka nedvojbeno upućuju da je Čubrilo bio u grupi koja je odvela Lovinčana izvan mjesta stanovanja. On je osobno poslao Račića u Lovinac s porukom da redarstvenici napuste zgradu policijske postaje o čemu postoje iskazi svjedoka. Da bi spasio živu glavu Račić se više nije vratio, a Čubrilo je svoje prijetnje i ostvario. O likvidaciji postoje nedvojbeni dokazi, a nalazi obdukcije ubijenih pokazuju da su svi ubijeni rafalnom paljbom i to dok su cijevima automatskih pušaka bili okrenuti leđima. Pucano im je kukavički u leđa jer strelni kanali to nesumljivo pokazuju. Obdukcijom je ustanovljeno da postoje i kosi strijelni kanali što znači da im je pucano u leđa dok su već ležali na tlu. Svim ubijenima ispaljen je i jedan hitac u glavu. Jure Sekulić ubijen je sa sedam hitaca i to dok je najvjerojatnije pokušavao pobjeći. Ubijen je otprilike s udaljenosti od pet metara, a prvi hitac pogodio ga je u petu.
Za Čubrila nije utvrđena niti jedna olakotna okolnost pa je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu koja je bila na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela.