17 °C
Online izdanje
Srijeda, 28.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Za ratni zločin u Lovincu Čubrilo osuđen na 15 godina zatvora
Piše: Branko Škorić
Radoslav Čubrilo je osuđen u svojstvu zapovjednika paravojne tzv. Velebitske jedinice koja je 5. kolovoza 1991. godine mučki likvidirala pet Hrvata iz Lovinca
Za zločin u Lovincu izrečena je maksimalna zatvorska kazna

Vijeće riječkoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić jučer je osudilo u odsutnosti Radoslava Čubrila (57) na maksimalnih 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Čubrilo je osuđen u svojstvu zapovjednika paravojne tzv. Velebitske jedinice koja je 5. kolovoza 1991. godine nedaleko od Lovinca mučki likvidirala pet Hrvata iz Lovinca. On je protivno Ženevskim konvencijama i dvama protokolima istih konvencija naredio nepoznatim vojnicima svoje paravojne Velebitske jedinice da likvidiraju civile iz Lovinca. Tom prilikom ubijeni su Stjepan Katalinić, Jure Sekulić, Marko Pavičić, Ivan Ivezić i Martin Sekulić.

Četnički vojvoda

U obrazloženju presude sutkinja Kovačić je pojasnila da je osuđujuća presuda donijeta na temelju rezultata dokaznog postupka. Saslušano je 33 svjedoka, dva sudska vještaka balističke odnosno sudsko-medicinske struke, u Lovincu je obavljena rekonstrukcija i pregledane su CD snimke. Sutkinja je u obrazloženju posebno navela iskaze više svjedoka koji su iskazivali da je Čubrilo u Raduču osnovao Velebitsku jedinicu, da je bio arogantan i sklon nasilju. Bio je Alfa i Omega organizirane pobune protiv RH i samoproglašeni četnički vojvoda.

Konkretno, dokazano je kako je Čubrilo je 5. kolovoza 1991. godine bio u Lovincu sa svojom paravojnom jedinicom i tom prilikom, osim palenja i pljačkanja, zarobio je šest Lovinčana. Tijekom popodneva poslao je zarobljenog Marka Račića u Lovinac s porukom da MUP-ovci napuste Lovinac jer će u suprotnom ubiti taoce. Račić je poruku prenesao policiji u Lovincu, a leševi svih petero Lovinčana su uskoro pronađeni nedaleko od Lovinca.

Pucano u leđa

Sutkinja je navela da tijekom sudskog postupka nije saslušan niti jedan očevidac zločina, ali iskazi svjedoka nedvojbeno upućuju da je Čubrilo bio u grupi koja je odvela Lovinčana izvan mjesta stanovanja. On je osobno poslao Račića u Lovinac s porukom da redarstvenici napuste zgradu policijske postaje o čemu postoje iskazi svjedoka. Da bi spasio živu glavu Račić se više nije vratio, a Čubrilo je svoje prijetnje i ostvario. O likvidaciji postoje nedvojbeni dokazi, a nalazi obdukcije ubijenih pokazuju da su svi ubijeni rafalnom paljbom i to dok su cijevima automatskih pušaka bili okrenuti leđima. Pucano im je kukavički u leđa jer strelni kanali to nesumljivo pokazuju. Obdukcijom je ustanovljeno da postoje i kosi strijelni kanali što znači da im je pucano u leđa dok su već ležali na tlu. Svim ubijenima ispaljen je i jedan hitac u glavu. Jure Sekulić ubijen je sa sedam hitaca i to dok je najvjerojatnije pokušavao pobjeći. Ubijen je otprilike s udaljenosti od pet metara, a prvi hitac pogodio ga je u petu.

Za Čubrila nije utvrđena niti jedna olakotna okolnost pa je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu koja je bila na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr