Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dan općine Škabrnja: U krizi je svaki korak naprijed velik

Autor: Velimir Brkić

18.10.2012. 22:00
Dan općine Škabrnja: U krizi je svaki korak  naprijed velik

Foto: Velimir BRKIĆ



S obzirom na to da imamo veliki broj zainteresiranih investitora za solarnu energiju, kao i za gradnju tvornice za preradu voća i povrća s velikom hladnjačom, polažemo velike nade da ćemo zaista uspjeti stvoriti temelje za razvoj Škabrnje i Prkosa, istaknuo je donačelnik Damir Gurlica


Općina Škabrnja jučer je proslavila svoj  dan i blagdan Sv. Luke.  Svečano obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i  paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjesnom  groblju sv. Luke te kod spomen obilježja masovne grobnice. Svetu misu u župnoj  crkvi Velike Gospe je predvodio župnik don Josip Lisica.
Kako se načelnik Luka  Škara oporavlja od nedavnog  manjeg kirurškog zahvata,  nakon uvodnog slova predsjednika Vijeća Marka Ivkovića o učinjenom u proteklom  jednogodišnjem radu i općinskim projektima u prepunom  atriju OŠ Vladimira Nazora  govorio je donačelnik Damir  Gurlica.
– Zbog gospodarske krize  svake godine se sve teže hvaliti o realiziranim i započetim  komunalno infrastrukturnim  projektima jer se osjeća nedostatak sredstava. Svaki korak naprijed vrijedan je pohvale, na početku je rekao  Gurlica.
Cijevi stigle, nema  priključaka
– U ovoj godini imamo već  20 novorođene djece te ćemo  i dalje s posebnim zadovoljstvom isplaćivati potporu za  novorođenu djecu. Sufinancirat ćemo učeničke autobusne pokaze te sve udruge,  DVD i socijalno ugrožene  žitelje, obznanio je donačelnik.
Projekt vodovodizacije vrijedan 13,2 milijuna kuna je  završen ali je izraženo nezadovoljstvo malim brojem  priključaka domaćinstva na  vodovodnu mrežu.
– Općina je dosad uložila  1,4 milijuna kuna za vodovodizaciju. Sad su sve oči  uprte u zadarski Vodovod, ali  priključci idu na kapaljku.  Mještani čekaju neka bolja  vremena, a ona još ne dolaze.
Otvaranje novog Dječjeg  vrtića bilo je predviđeno za  Dan općine, ali još se čeka  tehnički pregled i primopredaja objekta.
Nakon igrališta solarna  postrojenja i hladnjača
– I za završetak ovog projekta, kao i mnogih drugih,  dugujemo zahvalu bivšem  ministru Božidaru Kalmeti.  Koordinaciji hrvatskih navijačkih udruga zahvaljujemo  za dječje igralište u dvorištu  vrtića, istaknuo je Gurlica te  je ponosno obznanio kako je  završen projekt izgradnje velikog nogometnog igrališta na  Vlačini.
Iduće godine započinje geodetska izmjera, ako se zbog  ulaska u EU nešto ne promijeni. Poslovna zona Marinovac u fazi je uknjiženja zemljišta dok će se gospodarska  zona Vlačina objediniti sa zonom namijenjenoj izgradnji  solarnih postrojenja.
– S obzirom na to da imamo  veliki broj zainteresiranih investitora za solarnu energiju,  kao i za gradnju tvornice za  preradu voća i povrća s velikom hladnjačom, polažemo  velike nade da ćemo zaista  uspjeti stvoriti temelje gospodarskog i svekolikog prosperiteta Škabrnje i Prkosa, uvjeren je Gurlica.
Zrilić: Bez malodušnosti!
Župan Stipe Zrilić još jednom je iskoristio veliki broj  nazočnih čelnika gradova i  općina kako bi ih potaknuo na  izradu elaborata i potrebne  dokumentacije za projekte  koji će se financirati ulaskom  Hrvatske u EU.
– Neka nam kriza bude poticaj za još veći rad na dobrobit građana i Republike  Hrvatske. Malodušnost nikom nije donijela dobro i prosperitet, rekao je Zrilić te  najavio rekonstrukciju ceste  od Škabrnje do Prkosa i Galovca.
Među brojnim nazočnima  već tradicionalno su bila izaslanstva prijateljskog Ogulina,  Slunja, Hercegovca te Ravnoga u susjednoj BiH.