Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Colić: Do sada nije bilo političke volje da se riješi sigurnost vodoopskrbe ovoga područja

18.10.2013. 22:00
Colić: Do sada nije bilo političke volje da se riješi sigurnost vodoopskrbe ovoga područja


Komunalac, tvrtka koja brine za vodoopskrbu i odvodnju, zapošljava 50-ak djelatnika. U tijeku su projekti vrijedni desetke milijuna kuna. Zajedno s timom suradnika nastavit ćemo tamo gdje je stao, nažalost prerano preminuli prethodnik Damir Kraljić, kazao je Colić


Marin Colić, 37-godišnji upravni pravnik iz Svetog Petra, novi je direktor Komunalca d.o.o. Biograd na Moru. Colić je na direktorskom mjestu zamijenio prije mjesec dana rano preminuloga, dugogodišnjeg direktora Damira Kraljića (55). Prethodno su direktori ovog komunalnog poduzeća bili Stanko Zrilić i sad preminuli Pere Uroda. Komunalac d.o.o. osnovan je 1990. godine.
Novi prvi čovjek Komunalca Colić je iz redova HDZ-a, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a Općine Sveti Filip i Jakov, član Općinskog vijeća i od 2005. do 2009. godine načelnik Svetog Filipa i Jakova.
– Komunalac, tvrtka koja brine za vodoopskrbu i odvodnju, zapošljava 50-ak djelatnika. U tijeku su projekti vrijedni desetke milijuna kuna. Zajedno s timom suradnika nastavit ćemo tamo gdje je stao, nažalost prerano preminuli prethodnik Damir Kraljić, kazao je Colić.
Komunalac pokriva vodoopskrbno distribucijsko područje grada Biograda na Moru te općina Sveti Filip i Jakov, Pakoštane, Pašman i Tkon. Po strategiji razvoja na razini grada i općina potrebno je uskladiti razvojne planove kako se ne bi zaostajalo s vodoopskrbom i kočilo razvoj. Da bi se stvorila mogućnost racionalnog korištenja voda na ovom području, uz minimalne gubitke nužno je izgraditi ranije planirane vodne građevine i izvršiti rekonstrukciju distributivnih i tlačnih cjevovoda koji su izgrađeni od ACC cijevi i drugih raznih materijala koji su dotrajali pa se javljaju znatni gubici u vodovodnoj mreži.
Zbog spoznaje da cjelokupni prostor bivše općine Biograd, a i šire, više ne smije ovisiti o jednom izvorištu vode i jednom smjeru dobave i distribucije, te u cilju dugoročnog rješavanja vodoopskrbe s bitno većom razinom svoje strateške sigurnosti, stvorena je mogućnost dopreme vode iz Zadra i Šibenika na ove prostore.
Za kanalizacijski projekt Biogradska rivijera izgrađen je magistralni sustav Pakoštane – Turanj, treba još realizirati krajnja mjesta Drage i Sveti Petar. Na biogradskom Kumentu je izgrađen i uređaj za pročišćavanje te podmorski ispust na dubini od 30 metara.
Projekt se financira novcem Svjetske banke i državnog proračuna te novcem koji se plaća u računima za vodu kao naknada za razvoj.