Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dogovoren redoslijed obrade zahtjeva

18.10.2013. 22:00
Dogovoren redoslijed obrade zahtjeva


Koliko je to obiman posao pokazuje i primjer Zadarske županije koja od dijela naplaćene naknade za legalizaciju financira privremeno zapošljavanje 50-ak djelatnika koji će raditi na poslovima legalizacije


Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš obećala je pomoć hrvatskim županima u svim problemima vezanim uz legalizaciju. Hrvatski župani sastali su se prekjučer u Ministarstvu kako bi razgovarali o tome na koji se način može izići u susret županijama, da bi proces legalizacije u Republici Hrvatskoj uspješno bio završen do zadanog roka 2015. godine.
Jedan od problema s kojim se proces legalizacije suočava je prevelik broj zahtjeva koji obrađuje mali broj ljudi. S obzirom na to da je tijekom provedbe Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama zaprimljeno 774 tisuće zahtjeva za legalizaciju na području cijele Republike Hrvatske, ministrica Taritaš održava sastanke sa županima, gradonačelnicima i pročelnicima upravnih odjela nadležnim za provedbu legalizacije i obradu zahtjeva, kako bi ih se upoznalo s planovima Ministarstva i dala uputa o konkretnom redoslijedu obrade zahtjeva.
Zadarski župan Stipe Zrilić nije nazočio sastanku s ministricom, ali je nazočio sastanku Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Bila je to prava šteta jer bi slušao, kako kaže župan Tolušić, promijenjenu ploču. Naime, ministrica Mrak Taritaš javno je pohvalila napore Zadarske županije uperene na rješavanje ovoga problema. Od nekad županije – slučaj, Zadarska županija se prometnula u primjer, kazivala je ministrica graditeljstva, kako se trebaju rješavati problemi legalizacije. Koliko je to obiman posao pokazuje i primjer Zadarske županije koja od dijela naplaćene naknade za legalizaciju financira privremeno zapošljavanje 50-ak djelatnika koji će raditi na poslovima legalizacije. Podsjetimo se, županijski Upravni odjel za provedbu dokumenta prostornog uređenja i gradnju  zaprimio je oko 29.000 predmeta koji se odnose na legalizaciju, dok je gradski odjel zaprimio 12.119 predmeta.