Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Osnovci se sladili voćem iz školskog ekovrta

18.10.2013. 22:00
Osnovci se sladili voćem iz školskog ekovrta


Učenici i profesori OŠ Stanovi jučer su se pogostili voćem iz vlastitog ekovrta gdje uz mandarine, koje su ove godine iznimno dobro rodile, raste i limun, grejp, klementine, kumkvata


Štrudlice, sokovi, slike, tekstovi… svim tim obilovala je OŠ Stanovi koja je Dane kruha jučer spojila s danima jabuka i danima zahvalnosti za plodove zemlje kojih ovoj školi uistinu ne nedostaje.
Unutrašnji ekovrt škole u ovo doba obiluje mnoštvom plodova. Mandarine su već sazrele, pa smo tako i ubrali koju, a i masline su skoro već za berbu. Vrt se tako diči i stablima limuna, ali i grejpa, klementina, kumkvata…
– Evo pogledaje kako su krasni, pokazivala je ravnateljica Jurka Šaban rodna stabla mandarina koja su u nekim slučajevima imala više plodova nego lišća.
OŠ Stanovi može se pohvaliti i vlastitim kompostom za koji su zaslužne njihove kalifornijske gliste, kazala je Šaban koja i u vlastitom vrtu “njeguje” eko načela kada je u pitanju ugoj voća i povrća.
U predvorju škole druga priča. Većinu radova, bili oni likovni ili gastro, izrađivali su učenici pod vodstvom svojih učitelja. Tu su recepti, informacije o jabukama, kolači od jabuka koje su učenici radili sami ili uz pomoć roditelja, a neke kolače napravili su i poslali roditelji, doznali smo od ravnateljice.
– Na taj način djeca, osim što mogu razgledati radove mogu se malo i zasladiti te degustirati što se sve to može napraviti od jabuka, pojasnila je.
Jučer se u OŠ Stanovi radio i svježi sok od jabuke koji se proizvodio na licu mjesta, a koji je učenicima i profesorima radila Jadranka Mašina. Sve to skupa imalo je svrhu i promociju zdrave hrane, pogotovo isticanja jabuke kao kraljice voća. Tu je i osvješćivanje kod djece da je potrebno svaki dan uzeti nešto od voća koje je neizostavni dio jelovnika.