Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Radni asistenti pomagat će osobama s intelektualnim teškoćama

18.10.2013. 22:00
Radni asistenti pomagat će osobama s intelektualnim teškoćama


Nakon završene obuke, koju će voditi stručnjaci HZZ-a i socijalni radnici, radni asistenti će pomagati osobama s mentalnom retardacijom da se radno osposobe i socijalno uključe u zajednicu, kazao je Lovro Jurišić, koordinator projekta u Zadarskoj županiji
Potpisivanjem ugovora o partnerstvu, jučer je u Zadru službeno započela primjena projekta REACH-out koji će se ravnopravno provoditi u Zadarskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji uz sudjelovanje područnih centara Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Udruge Svjetlo iz Zadra, Razvojne agencije Zadarske županije te suradnju centara za socijalnu skrb i obiteljskih centara Bjelovara i Zadra.
Vrijednost projekta REACH-out – Osposobljavanje nezaposlenih za pomoć pri radnom angažiranju osoba s intelektualnim teškoćama u razvoju, koji se naslanja na projekt WORK-out u kojemu su, također sudjelovale Zadarska i Bjelovarsko-bilogorska županija, iznosi 213.442 eura, za što je 70 posto sredstava osigurala Europska unija, a 30 posto partneri u projektu.
– Nakon uspješno provedenog projekta WORK-out, čiji je cilj bio razvijanje vještina osoba s mentalnom retardacijom u svrhu socijalnog uključivanja i zapošljavanja, ovoga puta pomažemo dvjema skupinama: dugotrajno nezaposlenima i osobama s intelektualnim teškoćama u razvoju. Nakon završene obuke, koju će voditi stručnjaci HZZ-a i socijalni radnici, radni asistenti će pomagati osobama s mentalnom retardacijom da se radno osposobe i socijalno uključe u zajednicu, kazao je Lovro Jurišić, koordinator projekta u Zadarskoj županiji.
Prvi korak radnih asistenata bit će rad s roditeljima, koji im trebaju dopustiti da se približe osobama s mentalnom retardacijom, da ih izvuku vani, da im omoguće odlazak u grad, druženja, uz asistente koji će na njih paziti. Budući radni asistenti proći će tri oblika obuke. Jedan oblik uključuje osposobljavanje za odražavanje sposobnosti osoba s intelektualnim teškoćama, što u primjeni znači pomaganje osobama s intelektualnim teškoćama u orijentaciji, učenju i prepoznavanju lokacija u gradu, snalaženju u okolini. Druga grupa bit će obučena za dio tzv. životnih vještina, odnosno za rad i pripremu korisnika za jednostavne poslove, od održavanja osobne higijene, pripremanja hrane, usvajanja komunikacijskih vještina, kako predstaviti sebe, do toga kako znati reći da i ne, kako otići liječniku. Za svoje štićenike organizirat će radionice o izražavanju, osnovama rada na računalu, kulinarstvu, društvenim igrama… Treća grupa asistenata završit će obuku koja će ih pripremiti za traženje posla za osobe s intelektualnim teškoćama, što će uključiti način predstavljana i razgovor s poslodavcem. Važan dio projekta REACH-out odnosi se i na podizanje svijesti građana o potrebi socijalne uključenosti osoba s intelektualnim teškoćama pa će se u sljedeće dvije godine tiskati promidžbeni materijali kojima će se upozoriti na opasnosti socijalne isključenosti i motivirati roditelje da djecu uključe u projekt, brošure za poslodavce te organizirati javne tribine o socijalnoj uključenosti i Obiteljskom zakonu.