Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Radnice čekaju plaće i početak proizvodnje

18.10.2013. 22:00
Radnice čekaju plaće i  početak proizvodnje


Badurina i Lisica su se povukli iz Gaženice, Lacić se vratio, a predstečajna nagodba je odgođena do konca listopada. Od ponedjeljka bi trebala početi proizvodnja, ali problem je nedostatku brojnih strojeva koji su u međuvremenu odneseni. Radnice zadovoljne uspjehom sindikalne borbe


Po sili zakona, odnosno zato što im je istekao jednogodišnji  ugovor o zakupu, jučer su iz Adrije izišli Neven Badurina, Jadranko Lisica i Goran Šarić. Miodrag Lacić ponovno je nakon godine dana  prešao prag tvornice čiji je većinski vlasnik, a njegov povratak omogućio je i radnicama s područja Benkovca i Knina da se konačno vrate  na svoja radna mjesta. Njih 76 novi poslodavac jednostavno nije želio  pustiti u krug tvornice, a niti ispaltiti im otpremnine i vratiti radne  knjižice.
– Teško je bilo čekati godinu dana na radna mjesta koja su nam nepravedno uzeli i odakle su nas nepravedno izbacili, ali evo, zahvaljujući  našem sindikatu, vraćamo se s ponosom – drhtavim glasom, jedva suzdržavajući suze, rekla je Blažica Majstorović iz Knina. Žena je istaknula  kako su ona i njezine kolegice pošteno radile sve vrijeme te da im je  plaća, iako mala, puno značila. Ustajale su se, kaže, oko 3,15 te kretale  za Zadar u 3,45 autobusom iz Knina, a vraćale se kući oko 16,15 sati.
– Razočarane smo u sve institucije. Na prosvjedu u Zagrebu prije  mjesec i pol rekli su nam da poslodavci koriste rupe u zakonu, a očito  je da ih nitko ne spriječava pa mi radnici, ne samo iz Adrije nego iz cijele Hrvatske upadamo u te rupe  sve dublje i dublje – zaključila je radnica iz Knina koja je jučer s još tri kolegice zastupala preostalih 72 radnice iz Lišana i Benkovca koje bi se u ponedjeljak trebale vratiti na posao. 
No priča o zadarskoj Adriji  tu ne završava jer prilikom primopredaje zakupci nisu predali sve strojeve koje su preuzeli 18. listopada prošle godine.
– Postigli smo dogovor da će Adrija Zadar 1 u roku od 15 dana vratiti  te strojeve, odnosno djelove strojeva, kako bi mi mogli nastaviti proizvodnju punim kapacitetom. Ovako, sa zatečenim stanjem u pogonu  moguće je postići i iskoristiti tek 50 posto proizvodnog kapaciteta – rekao je Lacić dodajući kako se nada da će se postići dogovor i oko isplate 12 plaća za 76 radnica s područja Benkovca i Knina. To je potvrdio i  njegov odvjetnik Mario Gerstner ističući kako se nada da će institucije  odraditi svoj posao. Pojasnio je kako su sve nepravilnosti, počevši od  neisplate najma, iznošenja opreme iz kruga tvornice i slično prijavljeni  još početkom godine.
Na pitanje o isplati 12 plaća radnicama iz Knina i Benkovca Galetović  je odgovorio da su njegovi klijenti i dalje mišljenja kako to nisu bile  njihove radnice pa da onda nemaju ni obvezu prema njima, ali je podsjetio kako je još uvijek u tijeku sudski spor na Trgovačkom sudu o  čijem ishodu će ovisiti pitanje tko treba dati plaće tim radnicama.
–više u tiskanom izdanju