Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Investicija koja će zaposliti ljude u ličkom dijelu županije

18.10.2016. 22:00
Investicija koja će zaposliti ljude u ličkom dijelu županije


Na jučerašnjem kolegiju župana kao prva točka devnog reda našao se izvještaj o izvršenju godišnjeg programa rada i razvoja luka i financijskog plana Županijske lučke uprave Zadar za razdoblje od prvih šest mjeseci u ovoj godini. Ljiljana Peričin, pomoćnica županijskog pročelnika za turizam izvjestila je župana kako je Županijska lučka uprava u ovom razdoblju uprihodila nešto više od tri milijuna kuna, a istovremeno su rashodi iznosili 5,9 milijuna kuna.
– Najveći dio rashoda odnosi se na prve i druge faze izgradnje trajektne luke u Tkonu, završetak sanacije ŠRD Zubatac u uvali Jazine. U proteklom razdoblju Županijska lučka uprava izradila je projekt procjene plana sigunosti i zaštite luka Sali, Božava i Verunić, pojasnila je Peričin.
Župan Stipe Zrilić upozorio je kako je sada već deseti mjesec te se kasno podnosi izvješće o šestomjesečnom radu Županijske lučke uprave.
– S izvješćem je trebalo ići ranije. Ubuduće se treba voditi računa o rokovima i slati pravovremena izvješća, upozorio je Zrilić te izvješće proslijedio na usvajanje Županijskoj skupštini.
Od župana je zatražena suglasnost za pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Nature Jadere, javne ustanove za uprvaljanje zaštićenim dijelovima prirode.
O ovoj točki župana je detaljnije informirao pročelnik Olivio Meštrović.
– Ova ustanova skrbi o 13 zaštićenih lokaliteta i 100 lokaliteta u ekološkoj mreži, a aktivno sudjeluju u prijavi i provedbi programa prekogranične i EU suradnje. Razvojem ovih aktivnosti u idućem je razdoblju potrebno donijeti nove akte Ustanove, pa je Upravno vijeće donijelo odluku o raspisivanju natječaja za nova radna mjesta, obrazložio je Meštrović.
Damir Perić, ravnatelj Nature Jadere, kazao je kako je potrebna nova sistematizacija radnih mjesta i zapošljavanje nekoliko djelatnika zbog širenja posla ustanove, što prema dosadašnjem pravilniku nije bilo moguće.
– Predviđena su radna mjesta za rad na projektima, dodao je Perić, a nadovezao se pročelnik pojasnivši važnost projekta Sparc koji će oživjeti zadarsko zaleđe.
– Projekt obuhvaća područje od Krupe, izvora Zrmanje, Velebita, Modrič špilje. No, projekt koji će se prijaviti kroz nekoliko dana podrazumijeva uređenje Cerovačkih špilja i posjetiteljskog centra u okviru špilja. Naime, na natječaj koji je namijenjen za parkove prirode i nacionalne parkove Natura Jadera će projekt prijaviti, a kroz njega će se urediti gornja i donja Cerovačka špilja, izgradit će se novi informatički centar, parkiralište, a cijela investicija vrijedna je 160 milijuna kuna, rekao je Davor Lonić.
Natječaj za projekt zatvara se krajem mjeseca, sve potrebne dozvole su ishodovane, a Lonić dodaje kako se nada da će se projekt prihvatiti krajem godine, a u njegovu realizaciju će se krenuti dogodine.
– Tehničku dokumentaciju za pripremu projekta dijelom je financirala Zadarska županija, a dijelom Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s dva milijuna kuna. Ovo je značajna investicija na području naše županije jer će zaposliti velik dio ljudi na ličkom području Zadarske županije, a Zrilić se nadovezao kako će projekt biti od velike koristi za razvoj turizma.