Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kalmetina revizija Nasada traje već 2,5 mjeseca

18.10.2016. 22:00
Kalmetina revizija Nasada traje već 2,5 mjeseca


Ni dva i pol mjeseca nakon što je gradonačelnik Božidar Kalmeta javno najavio da šalje reviziju u komunalnu tvrtku Nasadi kako bi se ispitale optužbe o navodnim malverzacijama direktora ove tvrtke Lenka Ugrinića oko prodaje grobnica, ni do danas nema ništa od nalaza obećane revizije.
Sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su pljuštale optužbe SDP-ovaca i vijećnika Akcije mladih, a po kojima je Ugrinić sebi navodno osigurao grobnicu po povlaštenoj cijeni, na način koji je nezamisliv običnim građanima, održana je još 4. kolovoza. Osim slučaja samog direktora Ugrinića, sumnje su iskazane i prema tzv. listi prioriteta po kojoj se građanima nudi kupnja ukopnih mjesta. Ugriniću je, osim toga, pripisano i zapošljavanje članova uže obitelji mimo javnog natječaja.
Pet dana nakon održane sjednice, 9. kolovoza, Zadarski je list dobio službeni odgovor iz Grada da je gradonačelnik Božidar Kalmeta potpisao zaključak kojim se nalaže internoj reviziji Grada Zadra revizijski postupak u komunalnoj tvrtki Nasadi. Toga dana nisu nam mogli reći je li revizija odmah i započela, ali su naglasili da će “češljanje” Nasada potrajati nekoliko dana. Po svršetku revizije, izvješće će, kazala nam je tada djelatnica za informiranje u Gradu Ivana Dadić, biti dostupno javnosti. No, ni nakon 2,5 mjeseca, sve do jučer, od obećanog izvješća nije bilo ni traga ni glasa.
Obećanje da će “revizija biti gotova ovih dana” Kalmeta je posljednji put javno potvrdio 25. rujna, nakon polaganja vijenaca u povodu Spomendana ZAVNOH-a, ali je i od tog zadnjeg ponovljenog obećanja prošlo već 25 dana, a od izvješća – ništa.
Jučer smo pak Gradu poslali upit sljedećeg sadržaja: “Poštovani, s obzirom da je gradonačelnik Božidar Kalmeta još u kolovozu ove godine najavio slanje revizije u gradsku tvrtku Nasadi, te da je novinarima prilikom polaganja vijenaca 25. rujna izjavio kako će ‘revizija Nasada biti gotova ovih dana’, molimo za odgovor na pitanje: Je li revizija Nasada dovršena i je li utvrdila nepravilnosti u radu direktora Lenka Ugrinića zbog kojih je prozvan 4. kolovoza na sjednici Gradskog vijeća, od strane vijećnika SDP-a i Akcije mladih?”
U jučerašnjem odgovoru koji nam je potpisala voditeljica Odsjeka za informiranje pri Gradu, Marina Mihovilović Pajkin, stoji: “Poštovana, u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati Vam odgovor na upit, budući da je postupak još u tijeku”.
Zbog čega je put do odgovora na tako banalno pitanje je li direktor Ugrinić kupio grobnicu po povlaštenoj cijeni, tako dug i kompliciran, teško je dokučiti. U svakom slučaju, gradski ured za unutarnju reviziju na čelu s pročelnikom Krešimirom Karamarkom, još uvijek radi na putu do te, očito ne baš tako jednostavne istine.
– Gradonačelnik Božidar Kalmeta dužan je po Poslovniku Gradskog vijeća gradskim vijećnicima u roku od mjesec dana dostaviti pismeni odgovor na naš upit postavljen na sjednici. Kako ja odgovor ni mjesecima nakon mog upita nisam dobila, pretpostavljam da se revizijom u Nasadima nešto pokušava zataškati – kaže SDP-ova vijećnica Irena Dragić.