Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nadbiskup blagoslovio donirani ultrazvuk

18.10.2016. 22:00
Nadbiskup blagoslovio donirani ultrazvuk


Misom u bolničkoj kapelici i blagoslovom novog ultrazvučnog aparata za novorođenčad na Odjelu neonatologije, obilježen je jučer blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika. Misu je predvodio nadbiskup mons. Želimir Puljić te blagoslovio aparat koji je kupljen sredstvima ovogodišnje korizmene akcije Zadarske nadbiskupije. Ultrazvuk koji će na neonatologiji prvo služiti za snimanje glave, a kasnije i kukova novorođenčadi, vrijedi 250 tisuća kuna.
Nadbiskup Puljić, zatim dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar, dr. Branko Dukić, pročelnik Službe za ginekologiju i porodiljstvo, njegov zamjenik dr. Zdenko Matas i dr. Linda Pavić, šefica Odsjeka neonatologije, zahvalili su vjernicima svih župa u nadbiskupiji, ljudima dobre volje te djeci u školama i svima koji su sudjelovali u akciji i u cijelosti financirali kupnju ovog vrijednog aparata. Kako je rekao nadbiskup, ona je plod mnogih ručica.
Inicijativu za nabavu novog ultrazvuka je pokrenula je dr. Pavić jer se malo prije nove godine ultrazvuk za najmlađe pacijente, star 20 godina, pokvario.
– Ove godine Opća bolnica je već kupila transportni inkubator pa sam, znajući kako neću moći dobiti i ultrazvuk, zvala don Josipa Lenkića i zamolila da se pokuša pokrenuti akcija. Taj nam je aparat jako važan u rodilištu prvenstveno u radu s akutno bolesnom djecom i kasnije i na kontrolama koje za takvu djecu vršimo ovdje ambulantno sve do 3, a ponekad i 6 mjeseci djetetova života. Poslije će nam služiti i za pregled kukova jer će to uskoro biti obvezno u okviru nacionalnog programa. Važno je što je aparat pokretan pa ga možemo koristiti u inkubatoru, pretraga je kratkotrajna, nije štetna ni bolna, a otkriva traume, malformacije, infekcije, ozljede. Oko 350 djece godišnje koristi taj aparat samo za prvi pregled, kazala je dr. Pavić, demonstrirajući na novorđenčetu kako se koristi aparat. Kad prisloni ultrazvuk na fontanelu glavice, na ekranu se pojavljuje slika mozga.
Dr. Čulina je istaknuo da će novi aparat uvelike pomoći u pružanju pomoći malim bolesnicima, u ranijem dijagnosticiranju, a samim time i boljem liječenju.
Mons. Puljić je blagoslovio sve one koji će ultrazvuk koristiti i kojima će on koristiti.
– Ivan Pavao II. je rekao da je bolnica svetište patnje i kad smo u prilici da pomognemo čovjeku u patnji, osjećamo prema tom biću strahopoštovanje, prema svim bolesnicima, a posebno prema najmanjima, rekao je mons. Puljić kojem je potom dr. Dukić uručio zahvalnicu.