Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Tko u stvari ima koliko godina?

18.10.2016. 22:00


Rekao sam da neću više o seriji „Crno bijeli svijet”, ali ne mogu odoljeti i ne pogledati prekrasnu glumicu Anicu Dobru. Dobra je toliko dobra da se samo radi nje isplati pogledati. Serija inače nije loša osim nekih povijesnih nedosljednosti, ali sve su to manje više sitnice. U ovoj je epizodi najsmješnije bilo sljedeće. Dakle ovaj glavni lik Kipo dolazi kod nekih ljudi, muža i žene u stan, a muž je vojno lice JNA i to još potporučnik. Stvar je nelogična, da ne može biti nelogičnija. Zašto? Iz dva razloga. Glumac koji glumi tog oficira Stojan Matavulj je po činu potporučnik, a to je bio najniži „akademski” čin u tadašnjoj vojsci, a upravo je nemoguće da netko tko ima toliko godina cijeli vojni vijek nije nimalo napredovao. Prijatelj me uvjerava da je to čin majora, ali koliko ja vidim nije, jer ima samo jednu crtu.
Druga stvar koja je dosta zanimljiva, a može se prenijeti u sva doba ljudske povijesti, je činjenica da Matavulj ima dobar broj godina, vjerojatno 60-ak, što opet znači da je već za mirovinu i to kao normalna osoba, a kamoli ne kao vojno lice, čak i da jest stvarno major. Naime, oni stariji se sjećaju da su vojna lica išla puno ranije u mirovinu jer bi se sigurno umorili od povlačenja po kasarnama. Ta je mirovina bila jednaka redovnoj plaći, a još bi im navodno nalazili dodatne honorarne poslove. U stvari, to je i u redu. Šteta je da još mlad, aktivan čovjek ništa ne radi i da se vuče po birtijama i kladionicama. Doduše, tada nije bilo kladionica, ali sve mi je to nekako poznato.
P.S. Iz čiste sam radoznalosti išao pogledati koliko Matavulj stvarno ima godina. Ispalo je da je samo par godina stariji od mene, što me prenerazilo. Ili on izgleda starije za svoju dob, ili sam ja mladolik, što u stvari i jesam. Ali tako je dobro. On je dobar glumac, a ja sam upadljivo lijep i mladolik.
UVIJEK ISTA PRIČA
Neki su dragi čitatelji primjetili da se slabo dotičem nogometa od kada je završilo Europsko prvenstvo. To je istina, a i lako je objasniti. O čemu pisati kada nema ništa posebno smiješno i zanimljivo? Onda mi isti kažu da je smiješno i zanimljivo pratiti Dinamovo sudjelovanje u europskim ligama, ali ja se s time ne slažem. Što ima zanimljivoga u tome da se deset – dvadeset godina gleda kako jedan klub ide u Europu i onda se tamo, u većini slučajeva, sramoti, toliko da ti ih na kraju bude žao. Ista je priča i ove godine. Po stoti se put osvojilo prvenstvo, onda se pričalo o planovima, a planovi su završili kao i svake godine. Rasprodajom igrača i porazima na terenima.
S jedne strane vrijedno je to nekakvog komentara, a s druge strane moramo priznati da nas ove godine nisu gnjavili s najavama „atomskog” Dinama koji će konačno, ali konačno značiti nešto u Europi. Istina je. Nisu spominjali previše ni to prezimljavanje, pa bi im ipak uzeo to u obzir kao olakotnu okolnost. I sportski komentatori su izgubili onaj žar, vjerovatno svjesni cijele situacije, iako je nekada bilo svega. Sjetite se samo onog poraza od Reala koji se slavio kao uspjeh, ili još gore onoga kada su izgubili 2:6, pa su zaključili da je prvo poluvrijeme dobio Real sa 6:0, a drugo Dinamo s 2:0 i da je to onda, logično, neriješen rezultat ili 1:1 u svakom slučaju. Kada se jednom za deset – dvadeset godina ipak dogodi to čudo i Dinamo konačno prezimi u nekoj od europskih liga, slavit će se kao da ova prethodna stoljeća nisu ni bila. Netko će se ipak radovati.
KLAUNI DOLAZE
U nekoliko smo navrata posljednjih dana mogli čuti kako nam prijeti najezda klaunova. To su neki likovi koji se pojavljuju po parkovima, šumama i prometnicama i onda ih ljudi slikaju i to je kao strašno. Čuo sam doduše da su se neki pojavljivali u blizini škola, ili da su neki imali noževe u rukama, što je već neprihvatljivo, ali od ovoga praviti neku svjetsku zavjeru ili opasnost, mislim da je ipak presmiješno. S druge strane, bar smo se mi u Hrvatskoj i nekim susjednim zemljama mogli već naviknuti na prisustvo klaunova. Doduše, ovi prvi samo stoje kraj ceste i gledaju, a ovi drugi mogu nanijeti i štetu, što u svakom slučaju nije dobro.