Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sredstvima iz IPARD-a do bolje kvalitete života

Autor: Katina Vrsaljko

18.11.2009. 23:00
Sredstvima iz IPARD-a do bolje kvalitete života

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Želja nam je da u južnom dijelu Hrvatske pokrenemo proces osnivanja lokalnih akcijskih grupa (LAG) koje će biti zadužene za strateško planiranje za izradu projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života u ruralnim sredinama, a koji se financiraju iz IPARD-a, pretpristupnog programa Europskoj uniji, objasnila je Ivana Laginja iz UNDP-a
U organizaciji Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zadru je jučer u hotelu Funimation počela dvodnevna radionica “LEADER-ov pristup ruralnom razvoju” u kojoj sudjeluje 25 predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora iz Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.
– Želja nam je da u južnom dijelu Hrvatske pokrenemo proces osnivanja lokalnih akcijskih grupa (LAG) koja će biti zadužena za strateško planiranje za izradu projekata kojima je cilj poboljšati kvalitetu života u ruralnim sredinama, a koji se financiraju iz IPARD-a, pretpristupnog programa Europskoj uniji. LAG Laura u Biogradu je prva takva grupa u Dalmaciji. Osnovalo ju je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Vakakis Internationalom kao probni projekt, a u okviru programa Phare, objasnila je Ivana Laginja iz UNDP-a.
Program Europske unije za razvoj ruralnih područja – LEADER zasniva se na načelu partnerskog ruralnog razvoja, na suradnji javnog, privatnog i civilnog sektora. Među predstavnicima ovih sektora bili su i županijski pročelnici za poljoprivredu, Danijel Segarić te za razvoj i infrastrukturu, Davor Lonić.
– Bit će nemoguće pristupiti nekim izvorima financiranja bez osnivanja lokalnih akcijskih grupa, stoga je ovo jako važno za budući razvoj Zadarske županije, rekao je Segarić.
Kako dodaje Lonić, skoro cijela Zadarska županija je ruralno područje tako da je vrlo bitno u tim dijelovima povećati kvalitetu života, uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti.
Na radionici su prisustvovali i predstavnici LAG-a Laure.
– Naša grupa obuhvaća sedam općina i dva grada i od osnivanja u lipnju do danas broji 24 člana. LAG Laura je osnovana kao jedan od tri pilot projekta u Hrvatskoj, rekao je Hrvoje Raspović, tajnik LAG-a Laura.
Radionici je prisustvovao i Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.
– Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koje Ujedinjeni narodi provode s ciljem pružanja potpore lokalnim sredinama u Hrvatskoj pri strateškom planiranju i provedbi projekata kojima je cilj poboljšanje životnog standarda, jačanje sigurnosti i povjerenje među različitim grupama stanovništva, uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, rekao je Fracassetti.
Voditelj radionice je Thomas Wehinger, vanjski suradnik njemačke razvojne agencije InWEnt Capacity Building International koju je UNDP Hrvatska angažirala za vođenje radionice.
UNDP Hrvatska provodi ovu aktivnost u sklopu programa UN-ovog Fonda za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja (MDG-F Fond) koji podržava nastojanja nacionalnih vlada da ubrzaju ostvarenje Milenijskih ciljeva razvoja. Jedan od tih ciljeva je smanjenje nezaposlenosti te premošćivanje socijalnog jaza i ekonomske osiromašenosti manje razvijenih područja u Hrvatskoj i onih bolje stojećih.
Program provode agencije UN-a u Hrvatskoj: UNHCR, UNICEF, Međunarodna organizacija za migracije i UNDP u suradnji s Vladom RH i uz podršku španjolske Vlade kao osnivača MDG Fonda. Programske aktivnosti su započele u svibnju i trajat će dvije godine, a njegovi glavni korisnici su grupe s najvećim rizikom od socijalnog isključivanja, kao što su žene, povratnici, branitelji…