Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nagrade za životno djelo Stamaću i Giergiji

18.11.2010. 23:00
Nagrade za životno djelo Stamaću i Giergiji


Akademik Ante Stamać  dobitnik je Nagrade Grada Zadra za životno djelo. Stamać, koga je nominirao ogranaka Društva hrvatskih književnika u Zadru je nagradu dobio za izniman doprinos Zadru, naročite uspjehe na području znanosti, kulture i umjetnosti kao vrstan književnik, sveučilišni profesor, komparatist, germanist, muzikolog i antologičar. Iako se njegov stvaralački vijek više odnosi na djelovanje u Zagrebu, Stamać se odnedavno vratio na rodni Molat, odakle djeluje u rodnom gradu. Nagradu za životno djelo dobio je u kategoriji osoba koje ne žive u Zadru.
Drugu nagradu za životno djelo dobio je proslavljeni zadarski košarkaš Giuseppe Giergia. Giergia je sinonim za košarku na ovim prostorima, sportska legenda KK Zadra i, kako se kaže u prijedlogu Matice Zadrana,  sudjelovao je kao vijećnik i u radu GV-a Zadra.
Nagrada grada Zadra dodijeljena je dramskoj umjetnici Jasni Ančić, koaj je nakon preseljenja iz Dubrovnika, nakon 40 godina ponovno osnovala kazališni ansambl u Zadru. Predlagatelj Hrvatsko narodno kazalište u Zadru, posebno ističe njenu glavnu nagradu za ulogu Stoše u predstavi „Od Stoše do Foše” koju je umjetnica dobila na 34. danima satire. Nagrada Grrda Zadra, na prijedlog Matice Hrvatske, dodijeljena je i  književniku Slavku Govorčinu. Govorčin je u posljednje tri godine tiskao tri naslova: Libar o Žmaku, Uljenica moje matere i Kosir.
Arthitekt Ante Uglešić dobitnik je nagrade Grada Zadra posebice za njegov najrecentniji projekt izgradnje Poljane Ivana Pavla II. Uglešića je nominiralo Društvo arhitekata Zadra.
Klapi Intrade nagrada je dodijeljena na inicijativu grupe građana za 25. obljetnicu osnutka. Grb Grada Zadra postuhmno je dodijeljen prof. Lučanu Karloviću za izvanredne zasluge na području športa, odgoja i obrazovanja. Zadranima poznat pod nadimkom Zec, on je prvi otkrio i trenirao mnoge od budućih poznatih košarkaša Zadra, kaže se u prijedlogu Matice Zadrana.
Za spomenuta priznanja stiglo je: 6 prijedloga za za Nagradu za životno djelo, 9 za Nagradu Grada Zadra i 5 za Grb Grada Zadra.