Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Procesija ulicama Zatona za blagdan Gospe od Zdravlja

18.11.2010. 23:00
Procesija ulicama Zatona za blagdan Gospe od Zdravlja


U crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Zatonu sveta misa je u 10.30 sati. Blagdan Gospe od Zdravlja, odnosno blagdan Prikazanja Marijina u hramu, u nedjelju će također slaviti vjernici i hodočasnici mjesta Radovina u općini Ražanac
Vjernici ninskog prigradskog mjesta Zatona u nedjelju će svečano proslaviti blagdan svoje nebeske zaštitnice i ovozemaljske štovateljice Gospe od Zdravlja. Središnje sveto euharistijsko slavlje u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije najavljeno je za 10.30 sati. Homiliju će održati uz koncelebriranje dekana ninskog dekanata i nadžupnika don Šime Kevrića, ravnatelj SICU u Zadru i župnik Ninskog Dračevca te prepozit stalnog Kaptola sv. Stošije u Zadru mons. Pavao Kero. Po završetku svete mise ulicama Zatona krenut će procesija u kojoj će se u pratnji svećenika i Božjeg naroda nositi kip Bogorodice – Gospe od Zdravlja. Popodnevna misa služit će se u 16.30 sati.
Blagdan Gospe od Zdravlja, odnosno blagdan Prikazanja Marijina u hramu u nedjelju će također slaviti vjernici i hodočasnici mjesta Radovina u općini Ražanac. Oni će se kao i svake godine u velikom broju okupiti u staroj župnoj crkvi Gospe od Zdravlja, sagrađenoj daleke 1687. godine, gdje će s početkom u 11 sati službu Božju predvoditi i propovijedati župnik Ljupča don Jerolim Lenkić. Koncelebrirat će domaći svećenik don Srećko Frka Petešić te don Ante Ivančev. U sklopu euharistijskog slavlja, a u skladu s izvornim kršćanskim običajima upriličit će se procesija ulicama ovog nadaleko čuvenog poljoprivredno-vinogradarskog mjesta.
Pored Gospe od Zdravlja u nedjelju se u kršćanskom svijetu obilježava još jedan veliki blagdan. Riječ je o Kristu Kralju. Shodno tome slavlje Zatonjana i Radovinjana bit će zasigurno tim veće.