Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Spomenik Grguru Ninskom prebačen u Zagreb

18.11.2010. 23:00
Spomenik Grguru Ninskom prebačen u Zagreb


Spomenik biskupu Grguru Ninskom jučer je transportiran u Zagreb na obnovu i restauraciju.
 Osam stotina kilograma težak spomenik sa zemlje je podignula dizalica od 40 tona. Grgur će u Zagreb otići u za to specijalno pripremljenom vozilu zagrebačke ljevaonice umjetnina “Ujević”.
Spomenik je prošlog tjedna nakon opsežnih i temeljitih priprema premješten s privatne parcele gdje stoji od 1. rujna 1969. godine. Nakon restauracije bit će premješten na za to pripremljeno mjesto na obližnjem obnovljenom gradskom trgu Višeslav, koji se nalazi između župne crkve Sv. Anselma i stare zgrade osnovne škole. Od njegovog postavljanja pa do sada, spomenik je neprimjereno stajao na betonu, a u neposrednoj njegovoj pozadini uz raslinje kao što su smokve i šljive sadili su se krumpiri, blitva i kupus. Ovim činom Grgur Ninski je konačno dobio mjesto i ambijent, kao i primjerenu prezentaciju koju zaslužuje.
Iako je spomenik već prije tjedan dana trebao zasjati na novom mjestu, detaljnim uvidom je utvrđeno kako se spomenik nalazi u izrazito teškom stanju i kako ga pod hitno treba podvrći restauraciji.
– S obzirom na godine izlaganja suncu, kiši i svim mogućim vremenskim nepogodama znali smo kako spomeniku hitno treba restauracija. Primarni cilj nam je bio postaviti ga na novu lokaciju, a onda u ožujku sljedeće godine poslati na restauraciju. Nakon što smo ga podignuli i vidjeli loše stanje u kojem se kip nalazi odlučili smo ne odugovlačiti. S nama su se složili i zadarski konzervatori koji su za ovaj pothvat dobili odobrenje od strane nadležnih službi Ministarstva kulture Republike Hrvatske u Zagrebu, rekla nam je stručna suradnica za kulturu Grada Nina, Marijana Ramov dodavši:
– Premještanje, transport i restauracija spomenika će koštati oko 100 tisuća kuna. Troškove će u cijelosti iz svog proračuna financirati Grad Nin. Vjerujemo, a to nam je potvrdio i restaurator Damir Ujević, da će se naš Grgur vratiti kući najdalje do 22. prosinca. Na taj će način Božić i Novu godinu dočekati u novom ruhu na Višeslavovom trgu.