Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stradalim vatrogascima još su zvonili mobiteli i stizale poruke

18.11.2011. 23:00
Stradalim vatrogascima još su zvonili mobiteli i stizale poruke


– Tijela mrtvih vatrogasaca prebačena su s otoka sutradan oko 15 sati. U međuvremenu, nitko ih nije micao niti dirao. Mi smo čak upozorili i GSS-ovce kada su stigli na otok da ne bi netko od njih slučajno mobitelom fotografirao ili snimao tijela mrtvih vatrogasaca – posvjedočio je policajac Dario Kelić


Svjedočenjem šestorice pomorskih i interventnih policajaca iz Šibenika i Zadra u petak je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje protiv Dražena Slavice, bivšeg šefa šibenskih vatrogasaca koji je jedini optužen za nezapamćenu tragediju stradavanja svojih 12 kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Tako je 44-godišnji Tonči Šužberić, pomorski policajac iz Zadra prepričao svoja sjećanja na taj kobni, 30. kolovoza prije četiri godine na otoku Kornatu.
– Zapovjednik nam je te večeri javio da treba hitno ići na Kornat jer ima ozlijeđenih vatrogasaca. Brodom “Brzi” stigli smo na otok i prevezli smo četvoricu, a možda i petoricu ozlijeđenih. Riječ je o Crvelinu, Mikulinu, Kneževiću i malom Ševerdiji, ali ja njih tada nisam poznavao po imenima, već sam kasnije povezao kada sam vidio njihove fotografije objavljene u novinama. Nisam s njima razgovarao, samo se sjećam da je Knežević rekao kako su pet sati čekali pomoć. Nisu govorili o tome na koji su način stradali, samo su se žalili na strahovite bolove i žeđ – prepričao je Šužberić.
Njegov kolega Dubravko Kokić (37) pomorski policajac iz Šibenika te je večeri na otok stigao oko 21 sat, a kako je rekao, prevozili su i kolege iz interventne policije.
– Što se tiče kronologije događaja kako se ja sjećam, toga dana između 18 i 19 sati stigla nam je dojava da ima ozlijeđenih vatrogasaca na Kornatu. Počeli smo pretraživati teren negdje iza ponoći jer je bila dojava da “fali” jedan vatrogasac. Naime, pet je tijela ostalo na požarištu, a šesti je vatrogasac nedostajao. Kada smo ga pronašli, na mjestu stradavanja ostala je interventna policija do dolaska istražnog suca zbog obavljanja očevida. Bio je to stravičan prizor. Svi su vatrogasci bili izgoreni – prisjetio se Kokić.
Čuvali mjesto tragedije i tijela poginulih vatrogasaca
Interventni policajac iz Šibenika, Dario Kelić (35), potvrdio je da su njih osmorica pristali brodom oko 22 sata u uvali Šipnat kako bi pronašli vatrogasca koji je nestao. Pronašli su dvojicu mrtvih vatrogasaca, a nešto kasnije i treće tijelo.
– Nedugo potom pronašli smo i tog šestog vatrogasca kojeg smo tražili. Ostali smo cijelu noć, a tek tijekom jutra sam vidio da se pretražuje teren. No, nisam uspio vidjeti jesu li to bili policajci ili vojnici. Tijela mrtvih vatrogasaca prebačena su s otoka sutradan oko 15 sati. U međuvremenu, nitko ih nije micao, niti dirao. Mi smo čak upozorili i GSS-ovce kada su stigli na otok da ne bi netko od njih slučajno mobitelom fotografirao ili snimao tijela mrtvih vatrogasaca. Oko njih je bila oprema. Neki su njihovi mobiteli još zvonili, stizale su SMS poruke. Neki su mobiteli naime, ostali čitavi, neki su bili izgoreni. Neki dijelovi opreme su također, ostali netaknuti, neki su bili skroz izgoreni, a sve je to bilo oko njih.
Vidio sam Dražena Slavicu kada je stigao do mjesta stradavanja i sjećam se da je bio vidno potresen i uzrujan – rekao je na kraju svog svjedočenja, policajac Kelić.
Njihov kolega Dragan Žilić (35) prisjetio se osmorice građevinskih radnika koje je vidio kada su stigli na otok, a koji su bili osumnjičeni za izazivanje požara. Oni su te večeri prebačeni u Šibenik na krim obradu.
Svjedok vidio Slavicu kada je došao na otok
– Kada smo bili u uvali Šipnat, išli smo u pretraživanje terena u potragu za nestalim vatrogascem. Kada smo došli u tu kotlinu našli smo pet mrtvih tijela, a pri povratku našli smo i šestog vatrogasca. On je bio nekih 150 do 200 metara dalje od ostalih. Ja sam zajedno s kolegama ostao cijelu noć na osiguranju mjesta tragedije i čuvanju tijela. Nitko tijela nije dirao, a niti micao. Mi smo zatražili od istražnog suca dozvolu da ih pokrijemo. Te noći nije bilo nikakvih nadlijetanja i slijetanja, nisam vidio nikakvu letjelicu. Tek kada se razdanilo, oko 9 sati su stigli GSS-ovci, pa potom i Slavica. Ali, ja kao zapovjednik naše skupine, nikom nisam dozvolio da se približi tijelima dok ne dođe istražni sudac. On je došao oko podne s očevidnom ekipom iz Šibenika. Vidio sam i Slavicu kada je došao. Bio je jako potresen – zaključio je Žilić.
Svjedočila su još i braća Marko (38) i Josip (45) Goreta, interventni policajci iz Šibenika koji su prepričali kronologiju dolaska i boravka na otoku.
Suđenje se nastavlja sredinom prosinca daljnjim saslušanjem i ispitivanjem svjedoka.