Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jeftinije graditi bespravno pa legalizirati nego graditi s dozvolom?

Autor: Siniša Klarica

18.11.2012. 23:00
Jeftinije graditi bespravno pa legalizirati nego graditi s dozvolom?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako se odluče legalizirati svoje bespravno sagrađene građevine, bespravni graditelji s područja Grada Zadra, plaćat će u prosjeku 50 posto jeftiniji komunalni doprinos. Gradsko vijeće odlučilo je danas kako popust vrijedi za objekte površine do 800 m/2. Za objekte zapremine do 600 m/3 umjesto dosadašnjih 64 kn plaćat će se 32 kn po kubiku, a iznad 600 m/3 smanjen je s 127 na 63,5 kn po kubiku. Hrvatski branitelji imat će popust od 60 posto, a svi popusti odnose se na jednokratnu uplatu.
Također, istaknuo je zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, popust na legalizaciju odnosi se i na one koji su otprije poslali zahtjev za legalizaciju svojih objekata.
Vladajuća većina nije prihvatila primjedbe oporbe da mnogi nemaju taj novac i da im se omogući plaćanje komunalnog doprinosa u obrocima. No i oporbi i vladajućima je jasno da se ovim odlukama čini nepravda onima koji su se ponašali po zakonu i strpljivo čekali svoje građevinske dozvole.
Omerka Šarić Frantin je dodala da bi se u tom okviru moralo već sad razmišljati o generalnom smanjenju komunalnog doprinosa. Neki su vjećnici izračunali da je, barem što se tiče komunalnog doprinosa, legalizacija 100 kn po kubiku jeftinija nego redoviti postupak ishođenja građevinske dozvole. Replicirao je zadarski gradonačelnik govoreći da on neće imati ništa protiv da se u reviziju ove odluke i u možebitno smanjenje ide već za koji mjesec, naravno, ako se pokaže da mjere nisu stimulativne.
– Međutim, maksimani iznos komunalnog doprinosa od 127 knm/m3 ionako se odnosi na velike stambene i poslovne zgrade, a ostali imaju niz ne baš beznačajnih popusta, posebice na zadarskim otocima, istaknuo je gradonačelnik.
Uz to, kaže kako već sad ima informaciju da su banke pripremile namjenske kredite koji će  biti plasirani za one koji nemaju 60-tak tisuća kuna za jednokratnu uplatu obveza, kako je to na primjeru kuće površine 300/m2 izračunao nezavisni vijećnik Željko Predovan.